Predstavljena monografija Župa Jare

Foto: Crkva na kamenu

JARE – Sinoć je u župnoj crkvi u Jarama predstavljena monografija Župa Jare koja je tiskana povodom proslave 50. obljetnice osnutka župe.

Prije pedeset godina, točnije 18. travnja 1966., dekretom br. 484/66., tadašnji mostarsko-duvanjski biskup, msgr. Petar Čule, osnovao je župu u Jarama. Prvim župnikom novoosnovane župe imenovao je vlč. don Nedjeljka Galića koji je kanonski župu preuzeo mjesec dana kasnije, 15. svibnja, te se stoga ovaj datum i uzima kao dan uspostave i crkvene samostalnosti župe Jare. Župna zajednica započela je s 1343 vjernika u 235 obitelji bez ikakva sakralnog objekta, kao i bez stana za svećenika, kamoli onoga što danas zovemo župnim pastoralnim centrom. No, uz veliku požrtvovnost samih vjernika na čelu sa svom trojicom župnika – don Nedjeljkom Galićem (1966.-1985.), don Tomislavom Majićem (1985.-1993.) i don Krešimirom Pandžićem (od 1993.) – te uza svesrdnu duhovnu, moralnu i materijalnu pratnju trojice biskupa u Mostaru – msgr. Petra Čule, msgr. Pavla Žanića i msgr. Ratka Perića – danas, nakon 50 godina, to je župa sa svim potrebitim i uređenim sadržajima i prostorima. No, nadasve, zajednica je to vjernika u kojoj se očituje Kristova Crkva, zajednica koja živi i predstavlja živoga Boga.

Na početku svečanosti sve je prisutne pozdravio župnik don Krešimir Pandžić i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u nastanku ove knjige. Monografiju su predstavili fra Ante Marić, don Božo Goluža, urednik i don Željko Majić, priređivač. Nakon predstavljača prisutnima se obratio i domaći sin don Stanko Lasić, koji je također sudjelovao u pisanju i nastanku monografije. Glazbeni dio su upotpunili veliki i mali župni zbor Fides.

Bilo je lijepo vidjeli svu trojicu dosadašnjih župnika župe Jare od osnutka do danas, osobito don Nedjeljka, prvoga župnika koji je također na domjenku pozdravio svoje Jarane i goste te rekao nekoliko riječi o nastanku župe i gradnji župne crkve.

Na predstavljanju su bili nazočni gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić i predsjednik Vlade Županije Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić.
Proslava 50. obljetnice osnutka župe završava u utorak, 1. studenoga 2016., na svetkovinu Svih Svetih, patrona župe. Središnje misno slavlje bit će u 11 sati, a predvodit će ga biskup msgr. Ratko Perić.

 

Izvor: Crkva na kamenu