Preminuo prof. dr. fra Serafin Hrkać

Nakon kraće bolesti, 13. travnja 2021., u 79. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva preminuo je prof. dr. fra Serafin Hrkać. Sveta misa zadušnica slavit će se u crkvi Uznesenja Marijina na Širokom Brijegu  14. travnja u 14 sati, a potom sprovodni obredi i ukop na groblju Mekovac na Širokom Brijegu.

Fra Serafin rođen je 1942. godine u Izbičnu gdje je završio osnovnu školu, te nižu gimnaziju i malu maturu u Širokom Brijegu, a višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku. Filozofiju i teologiju studirao u Sarajevu i Rimu. Za svećenika je zaređen 1966. godine.

Fakultet klasične filologije završio u Rimu gdje je 1971. i doktorirao. Predavao je u Splitu, Visokom, Humcu kod Ljubuškog, te Širokom Brijegu. Od 1992. predavao je latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1995. latinski jezik i filozofiju na Pedagoškom, sada Filozofskom fakultetu istoga Sveučilišta, gdje je od 2000. godine postao redoviti profesor. Obnašao je dužnosti pročelnika odjela na studiju filozofije i studiju latinskoga jezika na Sveučilištu u Mostaru. Drugi doktorat iz filozofije obranio na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1997. godine.

Bio je redoviti član Hrvatskoga društva za znanost i umjetnost (HDZU) od 2000. godine, a od 2002. godine postaje dopisni član, te od 2010. godine redoviti član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Utemeljitelj je i ravnatelj Instituta za latinitet Sveučilišta u Mostaru osnovanog 2004. godine. Bio je i urednik znanstvenih izdanja u Fram-Ziralu – izdavačkoj kući hercegovačkih franjevaca u Mostaru, član uredništva Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine te časopisa Mostariensia, Hum, Hercegovina franciscana i Vrhbosnensia. Uz nastavni rad bavio se prevodilačkim i istraživačkim radom iz filologije, filozofije i leksikografije, te proučavanjem franjevačkoga školstva u Bosni i Hercegovini. Objavio je preko 20 djela. Svoje posljednje dane svećeničke službe proveo je u samostanu na Širokom Brijegu.

***

“Bolje je da nam se ugasi sunce, nego da ostanemo bez prijatelja” (Ivan Zlatousti). Dragi fra Serafine, hvala Ti za jedno veliko prijateljstvo.

Don Božo Goluža

Izvor: Crkva na kamenu