Prijateljstvo koje već godinama traje

DEŽEVICE – Zahvaljujući bivšem deževičkom župniku vlč. Slaviši Stavnjaku, prijateljstvo između župe Deževice i Montepradonea traje već od 2008., godine kada je kip Sv. Jakova Markijskoga došao u župu Deževice. Zahvaljujući dragom Bogu i sadašnjem župniku vlč. Marinu Mariću, prijateljstvo s rodnim gradom sv. Jakova Markijskog i Deževica i dan danas je povezan i trajan. Očit primjer trajnosti Božje ljubavi je i dolazak talijanskih hodočasnika predvođenih gvardijanom u Montepradoneu fra Lorenzom Turchijem, koji je sa svojim vjernicima u župi Deževice i Svetištu sv. Jakova Markijskog boravio od 15. do 17. srpnja 2016.

Nakon obilaska Međugorja, Kravica i Mostara, hodočasnici su 15. srpnja 2016. stigli u svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama, gdje ih je dočekao župnik vlč. Marin Marić. Nakon smještaja i okrijepe, hodočasnike je sljedeći dan boravka u župi Deževice odveo u glavni grad BiH Sarajevo. Uz stručno vodstvo svećenika vlč. mr. Pere Brajke i gospođice Marije Burić, mogli su upoznati sve znamenitosti glavnoga grada, ali i burnu povijest ove zemlje, kako Hrvata u ovome dijelu Europe, tako i sami razvoj Vrhbosanske nadbiskupije. Svakako, hodočasnike je ugodno iznenadio život Kristove Crkve na ovim prostorima, koja uz sve nedaće opstaje, i ne da se slomiti svim burama i olujama. Pri povratku iz Sarajeva sa župnom zajednicom prijatelji iz Montepradonea slavili su svetu Misu koju je preslavio prof. dr. Šimo Maršić uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Marića i gvardijana fra Lorenza Turchija.

Nakon sv. Mise hodočasnici uz pratnju župnika Marića uputili su se u Svetište sv. Jakova Markijskog, gdje im je župnik Marin ispričao i opisao dolazak Jakova Markijskog u Deževice, te njegovu ulogu u naviještanju Kristova evanđelja. Uz povijest i dolazak sv. Jakova župnik Marić, dotaknuo se i same povijesti župne zajednice, koja je na prijateljima iz Montepradonea izazvala emocije, ali i mnoštvo pitanja.

Na početku trećega dan hodočasnike iz Montepradonea pozdravio je i zahvalio im na dolasku u župu Deževice i Općinu Kreševo, kreševski načelnik gospodin Radoje Vidović. Nakon izraza dobrodošlice hodočasnici su krenuli u jutarnje razgledavanjem prirodnog blaga župe Deževice i na kraju slavljenjem sv. Mise koju je predslavio u prepunoj crkvi gvardijan samostana u Montepradoneu fra Lorenzo Turchi u koncelebraciju domaćeg župnika i vlč. Šime Maršića, ravnatelja nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Fra Lorenzo u svojoj propovjedi osvrnuo se na priču koju je zapisao sv. Jakov, a govori o čovjeku koji je vrt Božji u kojem se nalaze tri biljke, a to su: bršljan, ruža i ljiljan. Bršljan predstavlja snagu čuvanja uz dobro, prianjanju za Krista, ljiljan označava čistoću vjernost, a ruža predstavlja ljubav koju treba širiti prema drugima. Na kraju propovjedi fra Lorenzo je istaknuo da nas je u ovoj Godini milosrđa okupila ljubav prema sv. Jakovu. Neka Bog podrži sve koji žive i vjeruju u ljubav Kristovu. Tijekom liturgijskoga slavlja sv. Misu su animirali uz djelatnike Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, volontere, mladići i djevojke koji se trenutno nalaze na ljetnom kampu u Deževicama pod nazivom “Klik za Zdravlje”. Nakon sv. mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje sa župljanima ispred župne crkve, oproštaj uz suze i zahvalu te objed i polazak na zadnje odredište u Split, gdje su razgledali glavne znamenitosti Splita i potom se u večernjim satima ukrcali u brod za Anconu.

Dolazak vjernika iz Montepradonea župniku Mariću, ali i svim vjernicima veliko je ohrabrenje kako vezu ljubavi koja je utemeljena na sv. Jakovu Markijskom i dalje treba osnaživati i uvezivati kako bi se lik svetca koji nas povezuje osvijetlio, ali i bio stalna zaštita i pratnja u svim našim nastojanima oko širenja i činjenja dobra.