Priopćenje s 31. sjednice Stalnoga vijeća BK BiH

Foto: KTA

Stalno vijeće Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održalo je svoju 31. sjednicu u srijedu, 22. lipnja 2022. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su: biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i mons. Petar Palić, potpredsjednik BK BiH, zatim pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Pošto su saslušali izvješće o provedbi zaključaka Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine donesenim na 83. redovitom zasjedanju održanom u Mostaru, 21. i 22. ožujka 2022., biskupi su konstatirali da su svi zaključci provedeni ili je u tijeku njihova provedba.

Članovi Stalnog vijeća su također razmotrili važnije dopise pristigle nakon spomenutog zasjedanja BK BiH u Mostaru te dali potrebne smjernice.

Tijekom zasjedanja dogovoren je dnevni red 84. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH koje će održati, 13. i 14. srpnja 2022. u Banjoj Luci.

Također je dogovoren dnevni red Drugog Susreta biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i odgojiteljima bogoslovne zajednice koji će se održati na blagdan sv. Ćirila i Metodija, 5. srpnja 2022. u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Na kraju zasjedanja nadbiskup Vukšić je upoznao biskupe da će, kao metropolit Vrhbosanske metropolije, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2022. sudjelovati na Euharistijskom slavlju u bazilici sv. Petra i Pavla u Vatikanu kada će Sveti Otac njemu i svim novim metropolitima dodijeliti palij, znak koji oko vrata nose metropoliti kao izraz tijesne povezanosti s Papom i zajedništva s Rimskom Crkvom. (kta)

Izvor: Crkva na kamenu/ KTA