Priopćenje sa Susreta članova BK BiH i franjevačkih provincijala u BiH u vezi s provedbom Đakonske pastoralne godine

SARAJEVO (KTA) – Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i franjevački provincijali u BiH, u četvrtak, 24. rujna 2020., u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu održali su zajednički susret na temu provedbe Đakonske pastoralne godine. U okviru akademske 2020./2021. godine sudjelovat će đakoni svih biskupija i obje franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini.

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH, na susretu su sudjelovali: nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Promišljajući o odredbama Pravilnika đakonske pastoralne godine, odobrenog na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, 13. i 14. srpnja 2020. godine u Banjoj Luci, biskupi i franjevački provincijali dogovorili su da spomenuta godina započne 30. studenog 2020., te da studijski dio i pastoralni praktikum pohađaju đakoni kao pripravu za svećeničko ređenje. Također je dogovoreno da studijski dio bude održan u Sarajevu u prostorijama Franjevačke bogoslovije i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje će biti smješten i ured voditelja ove godine i njegova zamjenika. Zaključeno je da nadbiskup Vukšić upozna voditelja Đakonske pastoralne godine mons. Pavu Jurišića i njegova zamjenika fra Miru Relotu s praktičnim smjernicama biskupa i franjevačkih provincijala.

Biskupi i franjevački provincijali izrazili su radost što će biti organizirana zajednička Đakonska pastoralna godina za sve njihove kandidate upravo u Bosni i Hercegovini gdje će i djelovati kao svećenici, a to će biti i prigoda da se đakoni međusobno još bolje upoznaju i pohode sjedišta svih biskupija te svih ženskih i muških provincijalnih uprava u BiH i drugih važnih crkvenih ustanova.

Sarajevo, 24. rujna 2020.

Tajništvo BK BiH

Izvor: Crkva na kamenu/KTA