Proslava Dana Trebinjske biskupije

Foto: trebinje.info

TREBINJE – I ove je godine u Trebinju, na Dan Trebinjske biskupije, bilo svečano, radosno i dostojanstveno. Kako je Trebinjska biskupija pod zaštitom sv. Mihovila arkanđela, svake se godine, po odredbi biskupa Žanića, uz tu svetkovinu proslavi i Dan Trebinjske biskupije i to u nedjelju prije sv. Mihovila. Ove godine ta je svetkovina proslavljena 24. rujna u trebinjskoj katedrali u 12 sati.

Mjesni biskup Ratko Perić, apostolski upravitelj, redovito predvodi svečano misno slavlje. Ove godine, kako je iste nedjelje sudjelovao na Trećem Euharistijskom kongresu u Požegi, nije mogao biti u Trebinju. Stoga je imenovao župnika i biskupskoga vikara za Trebinjsku biskupiju don Ivu Šutala da predvodi svečano misno slavlje. Don Ivo je na početku svete Mise pozdravio prisutne vjernike i hodočasnike te pročitao biskupovu poruku koju je uputio svećenicima i hodočasnicima za taj Dan. Biskup u pismu ističe: “Dok budem u nedjelju u Požegi, gdje se također nalazi mnoštvo našega naroda i iz Trebinjske biskupije, preporučit ću sve vaše potrebe i nakane u zagovor Blažene Djevice Marije, kraljice anđela, i u zagovor najdičnijega arkanđela sv. Mihovila zajedno s arkanđelima Gabrielom i Rafaelom, koje istodobno štujemo, da nam svima izmole od Boga obilje milosti i blagoslova.”

Duhovni program u Trebinju započeo je u 11,30 sati sa svetom krunicom koju su predvodili trebinjski bogoslovi Antonio Krešić iz Hrasna i Nikša Pavlović iz Gradca.

S područja Trebinjske biskupije bili su u koncelebraciji gotovo svi svećenici, a neki od njih došli su hodočasničkim autobusima sa svojim vjernicima. Uz domaće vjernike velik broj hodočasnika došao je osobnim automobilima iz raznih župa. Trebinjska je katedrala bila toga dana premala, pa su mnogi od njih za vrijeme svete Mise pobožno stajali vani, ispred katedrale, i sudjelovali u liturgijskoj svečanosti.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Neuma na čelu sa sestrom Anđelinom Perić. Ministranti iste župe služili su kod oltara, neumski mladi predmolili su molitvu vjernika, dok su misna čitanja preuzeli spomenuti bogoslovi.

Don Ivo je u svojoj riječi upućenoj prisutnim vjernicima na molitven način pozvao svete Arkanđele da nam pomognu i uvijek nas zagovaraju na našem životnom putu.

Na kraju svete Mise zbor je u znak zahvalnosti Trojedinom Bogu zapjevao himan Tebe Boga hvalimo, a don Ivo je zahvalio dekanima, svećenicima, bogoslovima, župi Neum za animiranje, te svim vjernicima i hodočasnicima koji su svojim sudioništvom, pjesmom i molitvom, pridonijeli slavlju zajedničke svetkovine svetoga Mihovila arkanđela kao i Dana Trebinjske biskupije.

Nakon duhovne okrjepe u katedralnoj crkvi, župnik je svećenike, časne sestre, bogoslove i pjevače pozvao na čašćenje u župnu dvoranu.

Spomenimo i to da je večer prije, u subotu, 23. rujna u 20 sati, održan 11. orguljski koncert u čast sv. Mihovilu arkanđelu u izvedbi renomirana orguljaša Hrvoja Trinkija iz Zagreba. Svi ljubitelji orguljske glazbe i glazbe općenito mogli su uživati u maestrovoj izvedbi klasičnih skladbi, a grad Trebinje mogao je biti ponosan što se i u njegovu središtu održava upravo ovakva jedinstvena koncertna duhovno-kulturna priredba.

Donosimo propovijed biskupskoga vikara don Ive:

SVETI ARKANĐELI, MOLITE ZA NAS

Poštovani vjernici, dragi hodočasnici i štovatelji svetih arkanđela!

Danas Crkva slavi trojicu velikih anđela, arkanđela: Mihaela, Gabriela i Rafaela. Na starogrčkom ἄρχω – archo znači vladam, upravljam, a άγγελος – ángelos znači glasnik. Tako su arkanđeli glasnici koji upravljaju, tj. kod Boga obavljaju posebne zadatke. To bi bili nadanđeli, anđeli iznad svih ostalih.

Mihael, Mihovil, Mihajlo potječe od hebrejskoga Mi-ha-el, što znači: “Tko je kao Bog”.

Gabrijel ili Gabriel potječe od hebrejskoga Gavriʼel, što znači “Bog je jak”.

Rafael potječe od hebrejskoga Rafa’el, što znači “Bog liječi”.

Sveti Mihovil poznat je po nebeskoj borbi protiv predvodnika zlih anđela, sotone Lucifera, koji se nije htio pokoriti Bogu, pa ga je Mihael u veličanstvenoj borbi svladao: Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli (Otk 12, 7-9). Zbog svoje borbenosti zaštitnik je policajaca, vojnika i vatrogasaca. Na slikama je obično u vojničkom oklopu, s mačem u ruci, bije bitku s najljućim neprijateljem, sotonom.

Arkanđela Gabriela u Bibliji se opisuje kao anđela vjesnika božanskih poruka. Na više se mjesta spominje u Starom Zavjetu, dok nam je iz Novoga Zavjeta poznat iz događaja gdje nagovješćuje Zahariji da će mu se roditi sin Ivan, a Djevici Mariji navješćuje da će roditi Isusa. Najljepše i najradosnije vijesti u povijesti cijeloga čovječanstva! Kada kažemo “Anđeo Gospodnji navijestio Mariji”, onda je to taj anđeo – Gabriel! Papa ga je Pio XII. stoga 1951. proglasio zaštitnikom obavještajnih, telekomunikacijskih sredstava: telegrafa, telefona, radija i televizije, za koje bismo voljeli da nam donose puno više radosnih, odgojnih i duhovnih tema negoli onih stresnih, ubilačkih i nemoralnih.

Sveti Rafael posebno se spominje u Knjizi Tobijinoj, gdje pomaže mladom Tobiji na njegovu putu i oslobađa Tobijinu buduću ženu Saru od zloduha, a njegova oca Tobita od sljepoće. Zato se često na slikama prikazuje kako drži posudu s lijekom. Štuje se kao zaštitnik liječnika, ljekarnika, bolničara, putnika, hodočasnika, iseljenika, pastira, mladeži i slijepih i slabovidnih osoba.

U našim hercegovačkim biskupijama sveti je Mihovil zaštitnik župa Drinovci, Duvno i Prenj, a danas ga mi ovdje slavimo u ovoj župnoj katedralnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije kao zaštitnika cijele Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Sveti Mihovile arkanđele, vođo vojske nebeske (danas Te na ovaj Tvoj dan molimo i od svega srca vapimo):

– Svojim moćnim nebeskim zagovorom pomozi cijelomu svijetu da se ne ustaju svjetske sile i vojske sa svojim naoružanjima. Da ne prijete jedni drugima ni atomskim, ni nuklearnim ni hidrogenskim bombama, ni bilo kakvim prekooceanskim raketama s bojevim glavama za opće uništenje čovječanstva. Zar nam nisu bili dovoljni ni Prvi ni Drugi svjetski rat, ni toliki ratovi koji su ostavili samo garež, palež, trulež, prah i pepeo, smrt i tugu. Pomozi nam da ne dižemo ni ruke ni mača jedni na druge: ni brat na brata, ni susjed na susjeda, ni narod na narod, nego da u slozi živimo ovaj život koji nam je dragi Bog udijelio.

– Ti si svoju nebesku snagu upotrijebio po milosti Božjoj u borbi protiv najljućega neprijatelja Božjega, anđeoskoga i ljudskoga, Lucifera, vođu zlih duhova, onoga koji Bogu ne želi služiti i koji ga prezire, ignorira, ponižava i omalovažava. Tu nam, nebeski moćni Arkanđele, pomozi da se naoružamo do zuba poniznošću, poslušnošću, poštenjem, molitvom, ljubavlju, dobrim djelima u čuvanju Božjega zakona. Da znamo reći “tko je kao Bog” i u svojoj kući, i na ulici, u školi i na poslu. Da se ne bojimo reći “tko je kao Bog” i ne upadamo u lukave zamke Lucifera zavodnika i oca laži: u zamke džender ideologije, istospolnih druženja, predbračnoga neuredna života, preljubničkih igara i spletkarenja, pobačaja nevine dječice, ubijanja starih i nemoćnih osoba eutanazijom i drugih grješnih oblika služenja Luciferu zavodniku.

– Pomozi nam da uvijek znamo reći “tko je kao Bog” i svojim usnama svetiti Ime Božje, častiti ime Blažene Djevice Marije, anđela i arkanđela nebeskih među kojima prvo Tvoje ime, i svih svetih miljenika, svetaca i svetica Božjih. Pomozi nam da ne obeščašćujemo bogohulnom i bezumnom psovkom dragoga Boga, svoju najveću svetinju, Isusa, Spasitelja i Otkupitelja našega, da ne ponižavamo svoju nebesku i preslavnu Majku besramnim psovkama i izrazima i da neprimjerenim šalama i vicevima ne ismijavamo ni Crkvu, ni njezine službenike, ni svece i svetice naše svete vjere.

Sveti arkanđele Gabriele, hvala Ti što si nam na ovaj svijet donio najradosniju vijest ikad izrečenu u povijesti ljudskoga roda kada si rekao Blaženoj Djevici Mariji da će je osjeniti sila Duha Svetoga i da će roditi Sina, Spasitelja svijeta, i da će mu nadjenuti ime Emanuel – S nama Bog! Ti, zaštitniče svih obavještajnih sredstava i medija modernoga svijeta, danas Te iskreno i od svega srca molimo:

– Pomozi svojim nebeskim zagovorom da nam sva ta obavještajna i telekomunikacijska sredstva, posebno televizija, mobitel i internet služe tako da možemo preko njih pratiti svjetska događanja, da možemo preko njih zdravo komunicirati, ispravno se informirati, obrazovati, učiti, intelektualno i znanstveno napredovati, a napose da možemo preko njih i mlade naraštaje, svoju djecu, upućivati, odgajati i formirati za bolji i napredniji svijet i sretniji život. Nažalost, ova su se telekomunikacijska sredstva – televizija i internet – danas ponegdje pretvaraju u pravu lucifersku zamku preko koje se lansiraju razne laži i prijevare, preko kojih se truje i obezglavljuje mladi i neiskusni naraštaj, preko kojih se propagiraju i reklamiraju protubožanski zakoni, gdje se naprednim i uspješnim svijetom proglašavaju oni koji žive potpuno nemoralno, nečovječno i grješno suprot Božjim zapovijedima. A oni koji žive ispravno, po Božjoj odredbi, gdje se poštuje obitelj i sve njezine životne vrijednosti, proglašavaju se zaostalima, neželjenima, lošima i štetnima za moderno društvo. Još ih se uz to izruguje, ismijava i čak zabranjuje da o takvim zdravim vrjednotama javno govore i svjedoče. O sveti Gabriele, moli za nas i oslobodi nas ovakva zlodušna utjecaja preko modernih medija koji obezglavljuju modernog čovjeka koji bi želio živjeti sretnu i smislenu sadašnjost i budućnost!

Sveti arkanđele Rafaele, zaštitniče liječnika, ljekarnika, bolničara, putnika, hodočasnika, iseljenika, pastira, mladeži i slijepih i slabovidnih osoba.

Danas te od srca iskreno molimo:

– Svojim nas zagovorom očuvaj od modernoga stresa, trke, straha, nervoze, brzine, nedostatka vremena, od čega onda nastaju razne vrste tumora i na glavi, i u mozgu, i na plućima i na želudcu. Od čega onda nastaju i srčani i moždani udari, i razne vrste depresija i psihičkih poremećaja. Od čega onda pijemo sve vrste i kinina i aspirina, antibiotika, prašaka i apaurina.

– Našim liječnicima, kirurzima, psihoterapeutima, bolničarima i bolničarkama pomozi da svoj posao obavljaju stručno, pošteno, zauzeto, strpljivo i s najljepšim ljudskim osjećajem prema pacijentu i bolesnu čovjeku. Ne dopusti da ih svlada vraška zamka mita i korupcije, pa da one bogate primaju odmah i sa svom pažnjom, a onu sirotinju koja nema čime platiti stavljaju na čekanje mjesecima i godinama tako da prije umru nego dočekaju pregled.

– Ti si zaštitnik slijepih i slabovidnih osoba. Isus je tolikim slijepima vid povratio da mogu vidjeti ljepotu života i svijeta. Mi te danas više molimo da nam svojim zagovorom pomogneš da duhovno progledamo: da uvidimo gdje griješimo, varamo, švercamo, lažemo i krademo, i da to ne proglašavamo nikakvom snalažljivošću nego pravim pravcatim grijehom koji je Bogu mrzak. Da ugledamo put istine, poniznosti i poštenja, te da se njime uputimo i s njega više ne silazimo.

Sveti Mihovile arkanđele, zaštitniče naše Trebinjske biskupije! Pomozi svojim zagovorom našim vjernicima – neki su Ti danas ovdje došli – koji Ti se svim srcem povjere i od Tebe zagovor kod Boga traže i očekuje. Daj im snagu da i oni svojim životnim držanjem mogu uvijek govoriti “tko je kao Bog” i da se, kao i Ti svojim životom i vjerskim ponašanjem za Božju pravdu bore, obdržavaju Božje zapovijedi, čuvaju se svake psovke i rado pomažu svakomu čovjeku u potrebi. Pomozi im da svojim životnim stajalištem uvijek služe dragomu Bogu i poštuju ga iznad svega, i da nikada, upravo nikada svojim životnim ponašanjem ne stanu uz Lucifera, vođu vojske đavolske, niti uz njegovu životnu krilaticu “non serviam – ne želim služiti Bogu”.

Bože, želimo Ti služiti kao što Ti vjerno služe i iznad svega Tebe ljube sveti arkanđeli Mihovil, Gabriel i Rafael.

Sveti Božji arkanđeli, molite za nas!

Izvor: Crkva na kamenu