Proslava Gospe Lurdske

Foto: Župa Stolac

STOLAC – U nedjelju, 11. veljače 2018., u Stocu je svečanom procesijom nakon svete Mise u 9,30 sati proslavljen blagdan Gospe Lurdske. Kako je ove godine bila nedjelja, slavljene su redovito tri nedjeljne svete Mise u župnoj crkvi, a da ne prođe neobilježen barem simbolično i blagdan Gospe Lurdske, upriličena je zavjetna procesija nakon druge svete Mise s okupljenim pukom oko crkve do Gospine špilje.
U procesiji su se pjevale poznate pučke Gospine pjesme, a na kraju kod Gospine špilje zapjevala se Gospina pjesma: U Lurdskoj pećini… Na kraju procesije župnik don Rajko Marković je svima nazočnima pred Lurdskom špiljom podijelio završni blagoslov, po zagovoru Marijinu, nakon čega se okupljeni puk razišao, duhovno obogaćen, najprije svetom Misom u crkvi, a poslije i zavjetnom procesijom u crkvenom dvorištu.
Lurdska špilja u Stocu napravljena je s donje strane župne crkve 2008. godine povodom 150. obljetnice Gospina ukazanja u Lurdu u Francuskoj, djevojčici sv. Bernardici, a blagoslovljena je 2009. godine i predana vjernom puku Božjem na štovanje i pobožnost.

 

Izvor: Crkva na kamenu/Župa Stolac