Proslava Presvetoga Trojstva

Foto: http://www.redovnistvo.ba

GABELA POLJE – Don Marko Kutleša, župnik u Gabela Polju, Čapljinski dekanat, pripremio je 18 učenika i učenica osmoga razreda za sv. krizmu. Rijetko se dogodi da u toj župi nije sv. krizma na svetkovinu Presvetoga Trojstva, kojemu je i crkva i župa u Gabela Polju posvećena. A ove godine župa obilježuje 40 godina svoga postojanja. U nedjelju 11. lipnja 2017. u koncelebraciji s biskupom Ratkom, uz druge svećenike, bio je i don Damjan Raguž, prvi župnik u Gabela Polju.

Ulazeći procesijski u župnu crkvu, svi su se krizmanici s kumovima zaustavili kod ulaznih vrata, a biskup je sa svećenicima i ministrantima otišao na desnu stranu, gdje je blagoslovio zidnu sliku s kutijom za moći blaženoga mučenika don Miroslava Bulešića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, gdje je župnik odložio prvoklasne moći Blaženikove, tj. dio kostiju, koje mu je darovao,  s garancijskim pismom, msgr. Dražen Kutleša, biskup iz Poreča.

Redovit i srdačan pozdrav i krizmanika i župnika pred oltarom.

Biskup zahvaljuje i čestita župniku i cijeloj župi svetkovinu Presvetoga Trojstva. U homiliji biskup je govorio o trima bogoobličnim krjepostima: vjeri, ufanju i ljubavi u odnosu na Presveto Trojstvo. Nije dostatna samo vjera. Jer i đavli vjeruju, i dršću, veli sv. Jakov. Od kršćanina se, osim vjere, traži i nada, težnja da se ostvari ono u što se vjeruje. A ne može se ni jedno ni drugo postići, ako nije prožeto ljubavlju prema Bogu i prema čovjeku. Kao konkretan primjer vjere, ufanja i ljubavi prema Bogu i Crkvi, do prolijevanja krvi, naveo je mučenika don Miroslava Bulešića, koji je u 23. godini života, 1943., zaređen za svećenika, imenovan župnikom, zatim odgojiteljem i profesorom na Pazinskoj gimnaziji 1946. Mladi je svećenik nazočio trima sv. krizmama u Istri 1947. godine: najprije u Tinjanu, 19. kolovoza, gdje su „demonstranti“ onemogućili slavljenje sv. krizme, zatim u Buzetu, u subotu 23. kolovoza, gdje je don Miroslav hrabro stao ispred pričesne ograde i zaviknuo „demonstrantima“ koji su išli prema svetištu: „Samo preko mene mrtva!“, i tu je krizma odgođena, te konačno u Lanišću, u nedjelju 24. kolovoza, gdje je sv. krizma obavljena, ali je nakon toga čina počinjen zločin nad don Miroslavom: zaklan je u župnoj kući. Sveta Stolica potvrdila je i mučeništvo pa je don Miroslav proglašen blaženikom i mučenikom u Puli, 28. rujna 2013. godine. Crkva je stavila ovoga mladog svećenika, s Duhovim darovima pobožnosti, jakosti i bogobojaznosti, kao uzor mladeži i drugim vjernicima. Biskup je potaknuo župljane da se nakon poklona Presvetomu, čašćenja Blažene Djevice Marije, preporučuju zagovoru blaženoga mučenika Miroslava u raznim svojim potrebama i nakanama.

Pod sv. krizmom biskup je ponekoga krizmanika i krizmanicu priupitao ponešto iz života Blaženika, na što su oni spremno odgovarali, već prema tomu kako su pratili što je prethodno govoreno.

Svetu Pričest krizmanicima podijelio je don Josip Galić, župnik iz Potoka, koji je na dan otvorenja crkve u Gabela Polju 1977. godine primio Prvu sv. Pričest.

Nakon proslavljenih nedjeljnih sv. Misa došlo je više svećenika iz Hercegovine i iz Dalmacije čestitati župi i župniku, napose krizmanicima.

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM