Proslava sakramenta svete krizme

CIM/ILIĆI – “Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje.”

Četvrta uskrsna nedjelja, 25. travnja, posebno je bila svečana za župe Cim i Iliće. U župnoj crkvi Krista Dobroga Pastira bilo je četverostruko slavlje: proslava cimskoga patrona, sv. Marka Evanđelista, proslava patrona crkve Krista Dobroga Pastira, slavlje sakramenta svete krizme te blagoslov novosagrađena župnoga stana.

Dan prelijep, kakav i priliči ovakvim slavljima, crkva prikladno urešena, krizmanici pripravni za primanje svetoga sakramenta. Točno u 11 sati zaorila se crkvom pjesma “Gospodin slavno uskrsnu”. Dvoje krizmanika pozdravilo je msgr. Ratka Perića, biskupa u miru, poželjeli su mu dobrodošlicu i darivali ga. Biskup je započeo svetu Misu, a u suslavlju su bili: don Domagoj Markić, tajnik biskupa Petra, fra Bože Milić, župnik župe sv. Petra i Pavla, don Antonio Krešić, župni vikar i župnik don Ivan Perić. Budući da blagdan sv. Marka pada u nedjelju Krista Dobroga Pastira, on se prenosi na 26. travnja. Na samom početku biskup je konstatirao kako je blagdan Krista Dobroga Pastira odličan izbor za podjelu sakramenta svete krizme. O Dobrom Pastiru govorio je i u propovijedi. Kazao je kako je bitno koji nas pastir vodi u životu, onaj loš, koji će pobjeći čim zaprijeti neka opasnost i ostaviti blago ili dobar, koji će se založiti i boriti, život svoj dati za dobrobit svoga stada. Krist je naš dobar pastir, život je svoj položio za nas. On je milosrdan otac koji je oprostio i Kajfi i Judi i Petru. Oprašta i nama, samo je pitanje hoćemo li prihvatiti taj oprost. Izbor je na nama. Podsjetio nas je na molitvu za duhovna zvanja jer žetva je velika, a radnika malo. Tko zna, možda će se upravo netko od krizmanika odazvati duhovnom pozivu, kao časna sestra ili kao svećenik. Pred našim krizmanicima je izbor kojim će putem krenuti, putem koji će im pokazivati Duh Sveti ili putem prizemnih, materijalnih (ne)vrijednosti.

Za primanje sakramenta naši su se krizmanici pripremali tijekom cijele godine, a intenzivnije tjedan dana pred svetu krizmu kako bi što dostojnije, zrelije i odgovornije primili pečat dara Duha Svetoga. Aktivno su sudjelovali u svetom misnom slavlju – čitali su čitanja, psalam, molitve vjernika.

Na kraju svete Mise župnik don Ivan zahvalio je biskupu Ratku i svećenicima koji su bili u suslavlju. Krizmanicima se obratio s molbom da se ovoga dana ne sjećaju samo po darovima svojih kumova, nego da upravo oni okupljaju svoje ukućane na molitvu oko svijeće koju su dobili kao dar.

Neka sve naše krizmanike kroza život vode darovi Duha Svetoga i neka ih na životnom putu čuva Krist Dobri Pastir.

Izvor: Crkva na kamenu