Proslava sv. Ane i Mlade Mise u Vinjanima

Foto: Crkva na kamenu

VINJANI – Suzaštitnica hercegovačkih Vinjana, sv. Ana, svečano je proslavljena jučer, 26. srpnja, na groblju ispred kapelice koja je posvećena njoj u čast. Ove je godine bilo više razloga za okupljanje vjernika i slavlje u ovome hercegovačkom mjestu: proslava suzaštitnice župe, Mlada Misa njihova župljanina don Vinka Nenadića i proslava 40 godina od Mlade Mise njihova župnika don Joke Blaževića. Slavlje je započelo procesijom od župne crkve prema kapelici u groblju uz pjevanje litanija i pjesme sv. Ani. Na početku svete Mise župnik je izmolio zavjetnu molitvu ispred Anina kipa a zatim su izrečeni pozdravni govori. Okupljene je u ime župljana pozdravio Mate Lončar koji je mladomisniku čestitao i zaželio mu da radosno i vjerno živi svoje posvećenje za katoličku Crkvu i svoj hrvatski narod. Potom je mladomisnika pozdravio župnik don Joko i poklonio mu drveni križ, djelo župljanina Roberta Tomića uz riječi: “Kad snage splasnu, pogledaj u Njega. Kad ponestane mudrosti Riječi Božje, poljubi ga i ne boj se! S Njim u svijet, s Njim kroz svijet, s Njim prema vječnosti”, upravo poruka uz don Vinkovo mladomisničko geslo: “A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu” (Gal 6,14).
Misno slavlje predvodio je i propovijedao don Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić. Propovjednik je uputio nekoliko riječi mladomisniku, ali i svim ostalim prisutnim mladomisnicima, njih trinaest koji su se okupili za ovu prigodu oko oltara. Don Jakov je govorio o poslanju svećenika, djelovanju i porukama koje svećenik šalje s oltara. “Kažu da je najgora prazna propovijed, makar imala puno divnih riječi, a najljepša može biti samo jedna riječ, ali ona riječ kod koje će ljudi osjetiti  da im nosiš Isusa.” Uzalud je govoriti ako sami ne svjedočimo, ako se mi ne mijenjamo, ne možemo očekivati od drugih promjenu.
Na kraju misnoga slavlja nekoliko riječi uputio je i mladomisnik don Vinko: “Gospodine Bože, želim ti sada zahvaliti na daru moga života, na daru svećeničkog poziva. Hvala ti na milostima koje si mi dao, i na križu po kojem si nas otkupio. Neka tvoj križ bude snaga moga svećeničkog djelovanja i poslanja.” Don Vinko je zahvalio i svojoj obitelji koja mu je bila podrška od početka svećeničke formacije i župniku don Joki koji ga je pratio od krštenja do današnjega dana. Također mu je uputio i iskrene čestitke povodom 40. obljetnice Mlade Mise te zaželio da ostane Kristov svećenik kao i do sada, koji je poslan narodu, blizak s narodom, a opet koji u svakom svom činu vidi Božju volju i posvećenje. Zahvalio je i svojim Vinjančankama i Vinjančanima, koji su bili podrška u njegovoj formaciji, životu i poslanju od Boga, duhovniku Kajiniću, Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, biskupu Periću, biskupu Paliću, župama Dračevo i Čapljina te župnicima i mentorima don Vinku Ragužu i don Draganu Filipoviću, sjemeništima, profesorima i odgojiteljima te svima koju su došli uzveličati ovo misno slavlje.
Don Joko je na kraju pozvao okupljene da ostanu ujedinjeni i oko svečanoga stola na ručku koji je bio pripremljen u crkvenome dvorištu koje je u posljednje vrijeme dobilo novi sjaj. Don Joko je sa župljanima potpuno uredio molitveni prostor oko crkve gdje je postavljen veliki kip sv. Josipa zatim vanjski oltar urađen u čast hrvatskim blaženicima i svecima i gdje se planiraju postaviti moći bl. Alojzija Stepinca.

Izvor: Crkva na kamenu