Proslava sv. Franje i blagoslov novih vrata u Bukovici

Foto: http://www.tomislavcity.com/

BUKOVICA – Župa Bukovica, koja pripada Duvanjskome dekanatu, svečano je 4. listopada proslavila svoga zaštitnika sv. Franju Asiškoga. Kako je i planirano, župna crkva u Bukovici dobila je nova vrata koja je taj dan, uoči misnoga slavlja blagoslovio propovjednik i duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

On je okupljeni puk podsjetio na ogromno nasljeđe sv. Franje koje nam je ostavio.

– Nasljedovati svetoga Franju ne znači obući habit i otići u crkvu. Ne moraš se odijeliti od svijeta da bi bio poput njega nego ostani gdje jesi i u malim stvarima prepoznaj velika čuda Božja! – poručio je današnji propovjednik te pozvao da se danas na poseban način moli za sve bolesnike.

– Sveti je Franjo na svome tijelu imao dvadeset i osam bolesti! Pred kraj života posve je oslijepio, ali je slavio život. On nas svojim primjerom podučava da ne očajavamo i ne kukamo čak ni onda kada se čini da nema nade, jer su Kristove ruke uvijek, a osobito u patnji ispružene prema svima nama! – poručio je fra Sretan, a onda dodao:

– Ne smijemo se bojati smrti! Mi smo sinoć obilježili obred preminuća svetoga Franje, to nam je on sam ostavio u nasljeđe. Slavljenje smrti nije ništa drugo nego kraj zemaljskoga puta i prelazak u vječni, uz Krista.

Fra Mladen Rozić, bukovički župnik, na kraju misnoga slavlja uputio je riječi zahvale svima koji su sudjelovali u protekloj trodnevnici, pripravi za ovo slavlje, svojim župljanima za nova crkvena vrata te za sve druge planirane projekte za koje su se rado i velikodušno odazvali.

Na poseban način zahvalio se i fra Sretanu, predvoditelju misnoga slavlja, koji je svojom propovijedi još jednom zagrijao srca svih okupljenih vjernika.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.tomislavcity.com/