Proslava sv. Josipa Radnika u Grljevićima

Foto: B.G.

GRLJEVIĆI – Župna zajednica u Grljevićima, koja ima i dvije filijale (Lipno i Borajna), na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, imala je vrlo svečan dan. Naime, sv. Josip Radnik zaštitnik je ove župe, a toga je dana u župi bila krizma i Prva sveta pričest. Krizmano je 12 mladića i djevojaka, a Prvu je svetu pričest primilo četvero djece. Za ovu svečanu prigodu župu je posjetio biskup Petar Palić, predvodio svetu Misu i podijelio sakrament krizme.
Kao pripravu za proslavu ovoga velikog župnog blagdan župnik don Ante Čarapina organizirao je trodnevnicu. Na sam blagdan crkva je bila ispunjena, čak su mnogi i stajali, a kako je bilo lijepo i ugodno vrijeme, mnogo je vjernika svetu Misu pratilo iz crkvenoga dvorišta. Biskup je u propovijedi naglasio kako je 1955. godine papa Pio XII. odredio da se 1. svibnja svečano slavi kao blagdan sv. Josipa Radnika, jer je toga dana međunarodni praznik rada. Dakako, cijela je propovijed bila fokusirana na vrijednost rada.
Animatori pjevanja uzveličali su ovo slavlje liturgijskim pjesmama koje je cijela crkva zdušno prihvaćala. Ovakva slavlja, napose za male župe, kakva je i ona u Grljevićima, znače veoma mnogo, jer se na sami blagdan okupi mnogo vjernika i sa strane. Neki dođu i iz inozemstva pa cijela župa nekako živne. Ovi mladi ljudi budućnost su ove župe pa se nadamo da će ustrajati u vjeri svojih majki i očeva i čuvati ognjišta svojih pradjedova.

B.G.

Izvor: Crkva na kamenu