Proslava sv. Kate u Ljubuškom

Foto: http://www.ljportal.com

LJUBUŠKI – Procesijom kroz uže središte grada započeo je blagdan sv. Kate, djevice i mučenice, zaštitnice Ljubuškog, a nastavljen je u crkvi svečanom svetom Misom koju je predvodio fra Dane Karačić, bivši gvardijan i župnik na Humcu, sada župni vikar na Širokom Brijegu, uz koncelebraciju humačkog gvardijana fra Darija Dodiga, župnika fra Ljube Kurtovića, fra Dražena Borasa koji je član provincije na službi u SAD-u, trnutačno u hrvatskoj župi bl. Alojzija Stepinca u Chicagu i veljačkog župnog vikara fra Ivana Matijaševića.

Mnoštvo okupljenih vjernika predvođeno crkvenim službenicima i s framašima koji su nosili kip sv. Kate sudjelovalo je u procesiji kroz grad. Vjernici ovog kraja je posebno štuju, a pokazali su to i time što je crkva i ove godine bila premala da primi sve one koji su se došli pomoliti svojoj zagovornici koja im poručuje da se isplati dati život za Krista jer Bog danas od nas traži da budemo mučenici koji će biti puni milosrđa i ljubavi prema onima s kojima živimo i koje susrećemo.

“Isus je rekao svojim učenicima, mene su mrzili, i vas će mrziti, mene su progonili i vas će progoniti i tako je i bilo. U tom razdoblju krv tih ljudi, mladića i djevojaka koji su davali svoje živote i išli u smrt za Isusa Krista, a među njima je bila i sveta Kata iz Aleksandrije. Mnoge legende su ispričane iz njezina života. Ona je bila iz bogate obitelji, bila je izvanredne prirodne ljepote, bila je mudra, ona se ničega nije plašila i na kraju dala je svoj život za svoju vjeru, kao i sv. Lucija, sv. Vivijana, sv. Barbara i drugi sveci. Svi su oni posvjedočili za Isusa Krista vlastitom krvlju i krv ovih mučenika bilo je sjeme novih kršćana, oni su znali da ne mogu živjeli u ovom svijetu, ne mogu se prilagođavati svijetu. Mogli su ići linijom manjeg otpora, skriti se i ostati anonimni, ali ne, oni su dali svoje živote za Krista”, rekao je u svojoj propovjedi fra Dane i naglasio kako je snaga kršćanskoga života i snaga kršćanske svetosti a ona proizlazi samo iz čistog srca i snažne vjere, onakve kakvu je imala upravo sveta Kata.

Misno slavlje svojom pjesmom je uzveličao crkveni zbor sv. Kate pod ravnanjem Ivane Zrimšek Šaravanja. Na završetku slavlja u crkvi gvardijan fra Dario zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice crkve u Ljubuškom te propovjedniku fra Dani koji je na Humcu djelovao deset godina i ovu crkvu 1884. godine potpuno obnovio.

 Lijepo vrijeme pogodovalo je da se nakon svete Mise nastavi s prigodnim druženjem u dvorištu crkve, gdje su se svi mogli okrijepiti uz topla domaća jela.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.ljportal.com