Proslava sv. Nikole Tavelića

Foto: http://www.tomislavcity.com

TOMISLAVGRAD – Velikom svečanom procesijom gradskim ulicama u nedjelju, 9. srpnja, započela je središnja proslava sv. Nikole Tavelića, zaštitnika spomen-bazilike u Tomislavgradu. Svetu Misu predslavio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Uoči svetoga misnog slavlja pozdravne riječi okupljenome puku uputio je župnik u Tomisavgradu fra Slaven Brekalo. Na poseban način zahvalio je svojoj subraći koji su se nakon mnogih godina iz misija vratili svome domu.
– Fra Pere Čuić dao je 32 godine Crkvi u Africi, fra Filip Sučić 34 i fra Ante Kutleša koji je 42 godine dao Crkvi u Africi, podsjetio je župnik te im je uputio srdačnu dobrodošlicu.
Uz mnogobrojne hodočasnike, na procesiji su sudjelovali i brojni uzvanici, svećenici, časne sestare i kulturno- umjetnička društva.

Provincijal fra Miljenko Šteko se na samome početku svoje homilije osvrnuo na duvanjsku povijest koju je nazvao poučnom.

– Narode Božji, dragi puče duvanjski na ovaj stožerni, godišnji blagdan izručimo Bogu svemogućem svu našu povijest i našu sadašnjost. Pogledajmo se kakvi smo i molimo da budemo bolji i blagoslovljeniji u našoj budućnosti. Prisjetio se naših predaka koji su teško živjeli, ali su nam ostavili bogatstvo vjere poput sveca kojega danas slavimo. Sveti Nikola je bio stavljen pred izbor, smrt ili odricanje Krista. Tri dana bio je strašno mučen, četvrti dan pogubljen, razrezan na komade i spaljen, podsjetio je provincijal.

– Čujemo li mi poziv na obraćenje jer čovjek današnjice pokušava stvoriti bezbožan svijet. Takav svijet stvara osamljenosti i izlaže opasnostima koji nose nesagledive posljedice, upozorio je današnji propovjednik koji je na kraju homilije zavapio Bogu da nas uz zagovor svetoga Nikole sačuva od svakoga oblika moderne kuge koja ubija volju za život.

– Uputiti riječi zahvale uvijek je najnezahvalnije jer se svaki put nekoga zaboravi, primijetio je duvanjski gvardijan, fra Sretan Ćurčić u svome govoru na kraju misnoga slavlja.
On je, prisjećajući se bogatih duhovnih i kulturnih sadržaja koji su se ovih dana zbili, zahvalnost uputio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u protekloj devetnici te su tako doprinijeli da sve protekne tako svečano i dostojanstveno. Nakon misnoga slavlja uslijedilo je narodno veselje i kulturno-zabavni program tijekom kojeg je nastupila glazbena grupa Dalmatino i KUD “Cvijet” iz Jastrebarskog.

Inače, tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija Dani Sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu započela je 30. lipnja i trajala do 9. srpnja.

Sv. Nikola Tavelić se u ovome gradu, zajedno s patronom župe sv. Mihovilom, slavi kao zaštitnik spomen-bazilike. Riječ je o proslavi u koju je utkan i nadnevak blagoslova te posvete temelja i gradnje ovog zdanja u Tomislavgradu. Naime, 8. srpnja 1924. mostarsko-duvanjski biskup fra Alojzije Mišić svečano je blagoslovio početak gradnje duvanjske bazilike, čija je izgradnja upriličena u prigodi proslave 1000. obljetnice krunidbe prvoga hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Od 1995. uz proslavu najstarijeg hrvatskog svetca u Tomislavgradu se slavi i Prvi hrvatski sabor koji je 753. godine održan na Duvanjskom polju.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.tomislavcity.com