Proslavljena svetkovina Srca Isusova u svetištu Presvetoga Srca Isusova u Studencima

Devetnica

 

Župa i svetište Presvetoga Srca Isusova i ove se godine – a ovo je Godina Božjega milosrđa – htjela na poseban način duhovno pripremiti za proslavu svoga titulara. Stoga je župnik don Ivo Šutalo organizirao devetnicu s temama o duhovnim djelima milosrđa o kojima su kroz devet dana govorili razni propovjednici od prve večeri devetnice na Tijelovo pa do samog završetka slavlja na Srce Isusovo: don Ivo Šutalo – Djela duhovnoga milosrđa; fra Miro Šego – Dvoumna savjetovati; don Damir Pažin – Neuka poučiti; don Josip Lebo – Grešnika opomenuti; fra Ivan Boras – Žalosna i nevoljna utješiti; don Ivica Boras – Uvredu oprostiti; don Gordan Božić – Nepravdu strpljivo podnositi; don Stjepan Lončar – Za žive i mrtve Boga moliti, te na završetku, don Branko Šimović – Srce Isusovo, središte milosrđa.

Moramo istaknuti kako se kroz devetnicu ispovjedio i pričestio veliki broj vjernika koji su dolazili iz raznih okolnih župa: Humca, Međugorja, Čitluka, Čapljine, Gabele, Gabela Polja, Metkovića, Gorice-Struge, Čeljeva, Dračeva i drugih. Htjeli su naime ove godine iskoristiti izvanrednu duhovnu priliku jer su u župi Studenci u ovoj Godini Božjega milosrđa otvorena Vrata milosrđa što znači da su svi koji su se ispovjedili i pričestili u studenačkoj župi dobili i potpuni oprost.

Proslava titulara – Presveto Srce Isusovo

Na sam dan središnje proslave Presvetoga Srca Isusova, 3. lipnja, bilo je posebno svečano. Kako je u prijepodnevnim satima rosila kiša svečanost nije mogla započeti na vanjskom oltaru, nego u župnoj crkvi. Predvoditelj svečanog slavlja u 11 sati bio je zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić. Domaći biskup, mons. Rato Perić, na početku je pozdravio predvoditelja misnoga slavlja, mons. Želimira Puljića, te generalnog vikara, dekane, svećenike, časne sestre i sve vjernike i hodočasnike koji su toga dana došli u studenačko svetište.

Evanđelje je pročitao đakon Ilija Petković, sin studenačke župe, koji se trenutno nalazi na svojoj đakonskoj praksi u župi Dračevo. Nadbiskup Želimir je nakon pročitanog evanđelja svim vjernicima uputio prigodnu riječ gdje je istaknuo neprocjenjivu vrijednost Srca Isusova koje je ljubilo čovjeka i cijelo  čovječanstvo takvom ljubavlju da je ispustilo i posljednju kapljicu krvi za njegovo spasenje. U koncelebraciji je sudjelovalo oko 25 svećenika.

Na kraju svete Mise, kako se vrijeme popravilo, župnik je najavio procesiju.  Mladi obučeni u narodne nošnje ponijeli su kip Srca Isusova, zastavu Srca Isusova i zastavu Srca Marijina, te zajedno s ministrantima, pjevačima, svećenicima i o stalim vjernim pukom krenuli u svečanu procesiju. Mješoviti župni zbor „Vrelo života“ ujedinjen s dječjim zborom „Plavi anđeli“ pratili su svetu Misu liturgijskim popijevkama, te u samoj procesiji predvodili litanije Presvetom Srcu Isusovu. Svečanost je završila na vanjskom oltaru gdje je nadbiskup Puljić izmolio posvetnu molitvu Srcu Isusovu.  Župnik je na kraju zahvalio nadbiskupu Puljiću na predvođenju svete Mise, domaćem biskupu Periću na sudjelovanju, svim svećenicima, časnim sestrama, zborovima i svom vjernom narodu koji je ne samo na dan titulara, nego i kroz cijelu devetnicu dolazio, molio, ispovijedao se i častio Presveto Srce Isusovo.

Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome!

 

Izvor: Crkva na kamenu