Proslava svetkovine sv. Josipa

Foto: Cnak

MOSTAR – Svečanom svetom Misom u 18 sati u mostarskoj katedrali proslavljena je svetkovina sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije i cijeloga hrvatskog naroda. Kao što je već ustaljeno ovom svetom Misom započinje i zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, te se na misnom slavlju okupe biskupi BiH i delegati iz Hrvatske. Na početku svete Mise, koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, vjerničkom puku koji je ispunio mostarsku stolnicu obratio se mjesni biskup msgr. Ratko Perić. Biskup je pozdravio nadbiskupa Vinka Puljića, apostolskoga nuncija u BiH msgr. Luigija Pezzuta, svu braću biskupe iz BiH, delegata Hrvatske Biskupske konferencije mons. Petra Palića, biskupa hvarskog, kao i sve svećenike i redovnike na čelu s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom i vjernike okupljene na misnom slavlju. Istaknuo je da je ovo 75. zasjedanje Biskupske konferencije na kojoj se raspravlja o bitnim crkvenim i društvenim aktualnim događanjima te se iznose izvješća raznih vijeća, komisija i drugih ustanova koje djeluju unutar Crkve u BiH.
Biskup Ratko u homiliji govorio je o sv. Josipu kroz nekoliko vidova – kao pravedniku, radniku i uzoru očeva. Pravednik osobito po tomu što je bez pogovora prihvatio Božji naum i ono što mu je Bog predodredio, a anđeo Gospodnji “naredio”: “Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. I ne upozna je dok ne rodi sina. I nadjenu mu ime Isus” (Mt 1,24-25). Bilo je to Božje naređenje, a onda Josipovo vjerno izvršenje. Josip je primjer šutljiva radnika, u Svetome Pismu prikazan kao vrijedan čovjek, koji se brinuo za svoju obitelj, bez obzira što nigdje nije zapisana niti jedna riječ iz njegovih usta. Njegova su djela i postupci prema Isusu i Mariji, puni ljubavi i povjerenja u Boga, vrjedniji od bilo koje riječi. Josip bi i nama svima pomogao da budemo pravedni i poslušni, plemeniti vršitelji volje Božje, kada bismo ga za to zamolili.
Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio i nuncij Pezzuto čestitavši svetkovinu sv. Josipa te zahvalio za poziv na zasjedanje BK BiH i prenio papinski blagoslov. Misno je slavlje pjesmom pratio katedralni zbor Marija.

 

Izvor: Crkva na kamenu