Proslava Velike Gospe u Prenju

Foto: https://zupa-prenj.com/index.php

PRENJ – Katolička Crkva slavi u liturgijskoj godini više desetaka blagdana i svetkovina posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. A od svih njih samo je Velika Gospa zapovijedana ili obvezna svetkovina.
U Hercegovini je Velikoj Gospi posvećeno sedam župa: Dračevo, Goranci, Gradac kod Neuma, Prisoje, Seonica, Široki Brijeg i Trebinja.
U Prenju je zaštitnik župe sv. Mihovil arkanđeo, a Velika je Gospa druga zaštitnica. Kao i dosadašnjih godina za proslavu Gospojine kao duhovna priprava prethodila je devetnica, kroz devet dana svaku večer krunica, litanije i sveta Misa u dvorištu prekrasnog ambijenta crkve sv. Mihovila. Zadnje tri večeri devetnice svete Mise predvodili su: don Davor Berezovski iz župe Ploče – Tepčići, don Ante Jukić, biskupov tajnik i don Ilija Petković iz župe Čapljina. Na devetnicu su mnogi dolazili pješice iz okolnih župa, neka im Gospodin po zagovoru Blažene Djevice Marije usliši njihovu žrtvu i njihove molitve.
Svečanu svetu Misu na dan Velike Gospe pred više stotina vjernika predvodio je don Branimir Bevanda, mladomisnik.
Na proslavi sudjelovali su župnici don Rajko iz Stoca, don Pero iz Rotimlje i Stjepan Krsta, don Gordan iz Domanovića, don Stipe iz Aladinića i bogoslov Gabrijel iz Rotimlje. Naroda je bilo iz svih okolnih župa pa i šire. Pjevao je župni zbor, čitanja su čitali čitači, a kod oltara posluživali ministranti. Na kraju svetoga misnog slavlja župnik don Mile Vidić zahvalio je svima na sudjelovanju i pomaganju pri proslavi Gospojine u Prenju. Osobito je zahvalio svećenicima koji su ispovijedali i predvodili svete Mise trodnevnice i mladomisniku na predvođenju središnje svete Mise. Potom je zahvalio zboru, ministrantima, svima koji su pomogli od čišćenja, kićenja, ozvučenja.

Izvor: Crkva na kamenu/https://zupa-prenj.com/index.php