Proslavljen blagdan Male Gospe u župi Ravno

Foto: Crkva na kamenu

RAVNO – U mjestu i župi Ravno danas, 8. rujna, na svetkovinu Male Gospe – Rođenje Blažene Djevice Marije, kada se slavi patron župe i Dan Općine Ravno bilo je uistinu svečano. Misno slavlje u 11 sati okupilo je župljane ove župe koji su u ovome mjestu stalno naseljeni, a više onih koji su se raselili u obližnje dubrovačko područje. Svetu Misu predvodio je mons. Ratko Perić, biskup u miru, a u koncelebraciji bili su don Nedjeljko Krešić, don Vinko Raguž, don Damir Pažin, don Ilija Petković, don Marin Krešić i don Ante Čarapina. Župnik don Ivan Bijakšić na crkvenome koru sviranjem je pratio župni zbor Ravna i Trebinje.
U uvodnome nagovoru biskup Ratko pozdravio je župnika, svećenike koncelebrante i vjernike na svetoj Misi koji su došli da zajednički proslave ovu svetkovinu. Istaknuo je da se u ovoj župi Mala Gospa slavi od 1579. godine, dakle više od 440 godina. Kamena ploča ugrađena u unutarnji zid crkve najstariji je spomen župne crkve iz te 1579. godine. Današnja župna crkva izgrađena je 1868. godine, nekoliko puta popravljana i obnavljana, posljednji put nakon potpune devastacije u Domovinskom ratu. Trebamo biti zahvalni Blaženoj Djevici Mariji koja je kroza sva ova stoljeća pratila vjernike i zagovarala ih kod Gospodina. Od 14 župa Trebinjske biskupije, kojoj pripada i Ravno, 7 ih je posvećeno Gospi.
Čitanja na svetoj Misi čitali su župljani a Evanđelje je navijestio don Nedjeljko.
Marijin rođendan već dvije tisuće godina okuplja Crkvu koja ga i liturgijski slavi s istim žarom, snagom vjere, pouzdanja i opredjeljenja za Boga. Crkva obilježava rođendane samo trima osobama, istaknuo je u propovijedi biskup Ratko. Isusu Kristu, pravom Bogu od pravoga Boga. Kad je Bog odlučio poslati Sina svoga pomoću Duha Svetoga, Blažena Djevica Marija začela je Isusa, čista od svakoga grijeha iskonskoga. Njemu slavimo Božić, njegov rođendan, njegov dolazak na ovaj svijet. Druga osoba kojoj slavimo rođenje za ovaj svijet jest Gospa, majka Isusova. Još od Adama i Eve svaki je čovjek začet u iskonskome grijehu, svi se rađamo s tim grijehom i zbog toga nam je potrebno krštenje. Gospa je začeta bez grijeha i rođena bez grijeha, Bog ju je predvidio da bude majka njegova Sina. Samo se još jednoj osobi slavi rođendan za ovaj svijet a svim ostalim svecima, kojih ima više od 30.000 proglašenih, slavi se rođenje za nebo. To je sveti Ivan Krstitelj, sin Marijine rođakinje Elizabete i svećenika Zaharije. Kada se Elizabeta, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće, susrela s Gospom, zaigra joj čedo u utrobi te je Crkva smatrala da je u tome trenutku blizine i dodira Gospina i u Gospi Isusa i Elizabete i u Elizabeti Ivana, Ivan očišćen istočnoga grijeha.
Nitko od nas ne može birati majku. Začme te, ljulja te, odgaja te, ona nam je bogomdana i nema nam bolje, ljubljenije, draže. Zahvalni smo joj što nas je donijela na ovaj svijet, i za sve što je pretrpjela kako bi nas „podigla na noge“. Nažalost, tolike žene ne žele svoju djecu. Prema podatcima lani je u svijetu abortirano 42,5 milijuna djece. Zaista zastrašujuće. U nekim je zemljama određeno da blagdan Male Gospe bude Dan protiv abortusa.
Bog nam je dao svoju majku Mariju za duhovnu majku, kazao je biskup Ratko. Mi smo svi Ivan, apostol i evanđelist, kojemu je Isus na križu povjerio Mariju za duhovnu majku. Stoga se povjerimo Gospi da nas zagovara kod Gospodina u svim našim potrebama i nevoljama.
Na kraju svete Mise župnik don Ivan pozdravio je biskupa Ratka, braću svećenike, predstavnike vlasti, korisnike Doma za stare i nemoćne Ravno i djelatnike ovoga doma, sve hodočasnike a osobito vjernike ove župe. Zahvalio je svima na pomoći prigodom ove proslave. Uoči proslave Male Gospe u župi je upriličena trodnevnica koja je župljane kroz pobožnosti nebeskoj Majci približila Gospodinu. Pobožnost, molitva svete krunice i Litanije BDM molile su se svaku večer prije svete Mise u 18 sati. Župljani su imali mogućnost za svetu ispovijed tijekom svih večeri trodnevnice. Neka Gospodin usliši svaku molitvu i zavjet po zagovoru nebeske Majke, Blažene Djevice Marije.

 

Izvor: Crkva na kamenu