Proslavljen blagdan sv. Terezije Male

Foto: Crkva na kamenu

LEDINAC – U župnoj crkvi na Ledincu jučer je svečano proslavljen blagdan sv. Terezije Male, zaštitnice ove župe. Misno slavlje uza suslavlje župnika don Ivana Kordića i još 14 svećenika predvodio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Mateja iz Mostara.
Župnik je upriličio program devetnice uoči proslave zaštitnice župe koja je trajala od 22. do 30. rujna 2020. Svaku večer molila se krunica u 18 sati, a zatim je slavljena sveta Misa. Vjernici su imali priliku za svetu ispovijed, a župnik je tijekom devetnice posjetio stare i nemoćne kako bi i oni imali priliku ispovjediti se uoči patrona svoje župe.
Evanđelje je navijestio don Jozo Blažević, a na Misi je pjevao župni zbor Nebeske ruže. Don Ivica se u propovijedi osvrnuo na pjesmu župnoga zbora “Moj je poziv ljubav” što su riječi današnje svetice a koje bismo mi trebali ugraditi u naš svakodnevni kršćanski život. Ljubav prema Bogu i bližnjemu naš je životni poziv, naš smisao. To je temeljni uvjet čovjekova postojanja i življenja. Živjeti ljubav najpotrebnije je u našim obiteljima odakle sve polazi. Ako u obitelji nema ljubavi, čemu se nadati. Djeca uče od svojih roditelja, oni su njihova slika i prilika, stoga potrudimo se, braćo i sestre, pokazati ljubav jedni prema drugima, samo se tako možemo nadati dobru u budućnosti.
Na kraju misnoga slavlja župnik don Ivan Kordić zahvalio je Bogu na 90 godina ove župe koja je službeno utemeljena 1930. godine, na svim milostima koje je ovoj župi udijelio dragi Bog po zagovoru njihove zaštitnice sv. Terezije Male. Zahvalio je svima koji su imali udjela u ovoj proslavi župe, predvoditelju slavlja, svim svećenicima, ministrantima, pjevačima, čitačima Sjetio se i svih prijašnjih župnika koji su djelovali u ovoj župi:

pok. don Ante Čule (1930.-1970.);
pok. don Petar Vuletić – Šjor (1970.-1976.);
pok. don Aco Aleksandar Boras (1976.-1978.);
don Krešimir Pandžić (1978.-1993.);
don Drago Bevanda (1993.-1998.);
pok. don Zdravko Ivanković (1998.-2007.);
i don Jozo Ančić (2007.-2019.).

Ledinačka župa prvi put je utemeljena 1873. Budući da se problem u svezi sa sjedištem župe nije mogao riješiti, od 1878. Ledinac se ponovno nalazi u sastavu župe Rasno. Župa je definitivno utemeljena 3. listopada 1930., na osnovi odluke biskupa Alojzija Mišića. Prvi župnik novo osnovane župe bio je don Ante Čule. Župa je stavljena pod nebesku zaštitu sv. Terezije Male. Stara župna kuća podignuta je 1923. dok je Ledinac bio u sastavu župe Rasno, a u sklopu te kuće bila je kapelica koja je služila kao područna crkva. Temelji nove crkve blagoslovljeni su 1939., ali Drugi svjetski rat omeo je radove. Crkva je, s tornjem, posve dovršena tek za Drugoga vatikanskoga koncila (1962.-1965.), u varijanti sa smanjenim zvonikom. Tek 1967. počelo je uređenje unutrašnjosti crkve… Te godine (1967.) školski kolega biskupa Petra Čule iz Louvaina (Belgija), donio je moći sv. Terezije Male za župnu crkvu na Ledincu. Nova župna kuća sagrađena je osamdesetih godina prošloga stoljeća. Crkva je obnovljena krajem devedesetih godina prošloga stoljeća, a vanjska fasada je urađena 2000. Crkva je konačno dovršena 2015., kada je dograđen zvonik po izvornom nacrtu. Na području župe nalazi se pet groblja s kapelicama, i to: Ledinac, Pavića groblje-Podledinac, Tomića groblje-Pogana Vlaka, Medovići i Višnjica.

Izvor: Crkva na kamenu