Proslavljen blagdan Svete Obitelji, naslovnik Hercegovačke Provincije ŠSF

Foto: mostar.ssfcr.org

MOSTAR – U petak, 30. prosinca, na liturgijski spomen Svete Obitelji, Školske sestre franjevke proslavile su naslovnika i zaštitnika Provincije, koja je 1932. godine ustanovljena i stavljena pod zaštitu Svete Obitelji, uključujući i svih 117 godina od dolaska sestara u Hercegovinu.

Svečanost proslave upriličena je u provincijskom središtu u Mostaru euharistijskim slavljem koje je predvodio mjesni biskup mons. dr. Ratko Perić u zajedništvu s tajnikom don Marinom Skenderom, fra Dankom Perutinom, gvardijanom i fra Antom Marićem iz Franjevačkoga samostana u Mostaru. Samostanskoj zajednici pridružile su se sestre iz Mostara i Bijelog Polja, a notu ljepote i raspjevanosti dodale su najmlađe sestre i pripravnice skladnim glasovima pod vodstvom s. Anđele Pervan.

Otac Biskup je, slijedeći evanđeoski ulomak iz Matejeva evanđelja, u homiliji govorio o tajni križa u životu Svete Obitelji, Isusovu životu, u našim životima. Križ se da naslutiti već kod anđelova navještenja Mariji: “Zdravo, milosti puna!” Milosti puna nije samo radost, milina, raspoloženje, vedrina…, milosti puna uključuje i križ: On za nas trpi čim se rodi, pjevamo u božićnoj pjesmi. Milosti puna prihvaća križ i kad ne razumije: put u Betlehem, bijeg u Egipat, povratak u Nazaret… do konačnog križa – raspeća i smrti Isusove. Zašto je Bog izabrao križ kao sredstvo spasenja, ostaje tajna. Na kraju je o. Biskup poželio da nam Sveta Obitelj, mali Isus – veliki Bog i zagovor Marije i Josipa pomogne prihvaćati i nositi križeve svaka za sebe i kao Provincija te se tako, sa strahom i trepetom radeći oko svoga spasenja, sve više suobličujemo Kristu.

Sestrama se na kraju euharistijskoga slavlja obratila s. Zdenka Kozina, provincijska predstojnica i čestitala svetkovinu Svete Obitelji te zahvalila ocu Biskupu na pohodu i pastirskoj riječi.

Izvor: Crkva na kamenu/mostar.ssfcr.org