Proslavljen blagdan Uzvišenja Svetoga Križa

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – U mostarskoj katedrali u 18 sati na svečanom svetom misnom slavlju proslavljen je blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Upravo je na ovaj dan 1980. godine posvećen ovaj Božji hram Mariji Majci Crkve. Na Uzvišenje Svetoga Križa godine 1992. mons. Ratko Perić zaređen je za biskupa, a prije godinu dana na isti dan svoj pastirski štap biskup Ratko predao je mons. Petru Paliću, sadašnjem mostarsko-duvanjskom biskupu i trebinjsko-mrkanskom upravitelju. Uza sve ove obljetnice na ovoj svetoj Misi obilježili su se i srebrni i zlatni jubileji: 25 godina svećeništva obilježili su biskup Petar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, don Ivan Perić, fra Ljubo Kurtović, fra Marinko Šakota i fra Valentin Vukoja, a 50 godina don Mihovil Zrno i don Marko Kutleša.

U koncelebraciji s mjesnim biskupom Petrom, koji je za ovu prigodu izrekao i propovijed, bili su i nadbiskup koadjutor vrhbosanski Tomo Vukšić, kotorski biskup don Ivan Štironja  te Ratko Perić, biskup u miru. Velik broj svećenika, bogoslova, sjemeništaraca i časnih sestara dali su poseban svečarski ton ovome događaju. Pjesmom je svetu Misu pratio katedralni zbor Marija, orgulje je svirala s. Matea Krešić a zborom ravnao don Dragan Filipović.

Prije svečanoga blagoslova prisutnima se obratio provincijal fra Miljenko Šteko, u ime slavljenika jubilaraca, a čestitke u ime svećenika i vjernika izrekao je generalni vikar don Nikola Menalo. Druženje je nastavljeno u katedralnoj dvorani uz okrjepu i ugodne razgovore.

Izvor: Crkva na kamenu