Proslavljen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Foto: Caritas

„Na današnji dan oči svih nas posebno su usmjerene i uprte na vas, drage osobe s posebnim potrebama, ali jedne oči nas gledaju i prate svaki dan, a to su Božje oči“, rekao je na početku misnog slavlja mons. Petar Palić, koji je, 3.12., na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, slavio svetu Misu u Rehabilitacijskom centru Sveta Obitelj. U dvorani Centra okupili su se korisnici i djelatnici iz Caritasovih ustanova Sveta Obitelj, Nazaret, Emaneul i Betlehem kako bi slavljenjem svete Mise obilježili dan posvećen osobama s invaliditetom.

Na samom početku Misnog slavlja okupljenima se obratio don Željko Majić, ravnatelj Caritasa Mostar, pozdravljajući oca biskupa, svećenike i sve okupljene korisnike i djelatnike koji skrbe za osobe s invaliditetom.

Ovo misno slavlje bilo je posebno iz više razloga. Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom biskup Petar prvi je put slavio svetu Misu s korisnicima svih Caritasovih ustanova koje skrbe za ovu populaciju. Posebno je bilo i jer su Misna čitanja lijepo, razgovjetno i zdušno pročitali korisnici iz radionica Nazaret, Emanuel i Betlehem. Tijekom Misnog slavlja svi su korisnici radosno sudjelovali u molitvi i pjesmi koju je svojim glasom i gitarom predvodio Ilija Kegelj.

Obraćajući se okupljenima, biskup Petar je u propovijedi naglasio kako je današnji dan, dan velike nade koji svi proživljavamo i kako ovo slavlje ulijeva snagu i vedrinu u naša srca. „Vi ste ovdje da potvrdite vjeru u život, da volite život i da vaš život bude priznat i cijenjen od svih, ne samo riječju nego i djelom u ljubavi. Vi dajete ljubav i svjedočanstvo te ljubavi svima koji s vama žive i dijele radost i poteškoće života“, rekao je biskup Petar obraćajući se okupljenim korisnicima i djelatnicima. Oslanjajući se na evanđelje današnjega dana poručio je da poput dvojice slijepaca koji su od Isusa tražili da progledaju, smiju iznijeti svoje potrebe Isusu i od njega tražiti i očekivati pomoć. Biskup je zahvalio i svima koji svoj trud i ljubav ulažu skrbeći svakodnevno za osobe s invaliditetom.

Nakon svete Mise uslijedilo je zajedničko druženje uz zakusku i pjesmu. Na vidjelo su izašli svi talenti naših korisnika koji su pokazali koliko znaju i mogu. Upravo je i cilj današnjega dana ukazati na kvalitetu i sve potencijale s kojima raspolažu osobe s invaliditetom, nasuprot njihovim ograničenjima i poteškoćama, koji se često stavljaju u prvi plan.

Svim osobama s invaliditetom želimo da današnji dan, ali i svaki drugi pokažu koliko jesu i koliko mogu biti korisni članovi našega društva.

Izvor: Crkva na kamenu