Proslavljen sv. Josip, zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Svečanim misnim slavljem u 18 sati, u katedrali Marije Majke Crkve, proslavljen je zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije, sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije. Katedralna kapelica posvećena je sv. Josipu i iz nje je krenula procesija ministranata, svećenika i biskupa prema katedrali. Ovaj pravedan i vjeran Isusov hranitelj i Marijin zaručnik proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve, hrvatskoga naroda, ove naše Mostarsko-duvanjske biskupije ali je i zaštitnik obitelji. Stoga nije ni čudo što se velik broj vjernika okupio na svetoj Misi utječući mu se u molitve i zagovor. Također, vjernici su došli pozdraviti i poslušati svećenika naše biskupije a sada predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, zagrebačkoga nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu koji je predslavio večerašnje misno slavlje. U koncelebraciji s biskupom Kutlešom bili su mjesni biskup mons. Petar Palić, nadbiskup Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s  posebnom ulogom za župu Međugorje, mons. Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Franciso Assis Chullikatt, mons. Pieruo Cocci, umirovljeni nadbiskup Pesara i delegat Talijanske biskupske konferencije, mons. Želimir Puljić, nadbiskup i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Ivan Štironja, porečki i pulski biskup, mons. Ranko Vidović, hvarski biskup, mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup te naš umirovljeni biskup mons. Ratko Perić. Također u koncelebraciji bili su i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević, generalni vikar naših biskupija don Nikola Menalo te velik broj svećenika i redovnika.
Pozdrav na početku misnoga slavlja uputio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Među važnom karakteristikom sv. Josipa Sveto Pismo navodi da je Josip bio „pravedan“, što znači „svet“, osoba u ispravnom odnosu s Bogom. Možda Josip nije bio upadljiv izvana, ali je blistao iznutra, pa će sv. Franjo Saleški reći da je Josipova volja „u svakom trenutku bila usklađena i sjedinjena s voljom Božjom”, kazao je biskup Petar. Molit ćemo zagovor sv. Josipa da i sve naše misli, riječi i djela budu usklađene s Bogom. Pozdravio je sve okupljene biskupe, svećenike i redovnike, vjernike te  učenike i profesore Srednje prometne škole u Mostaru i čestitao im svetkovinu sv. Josipa i ujedno Dan škole. Pozdravio je sve predstavnike društveno-političkoga, kulturnoga i znanstvenoga života našega grada i naše biskupije. „Na osobiti način pozdravljam Tebe, dragi nadbiskupe Dražene i zahvaljujem Ti na nazočnosti danas među nama i na predsjedanju ovim euharistijskim slavljem. U ovoj biskupiji si rođen, u ovoj si katedrali i biskupskom domu uz katedralu činio svoje prve svećeničke korake i stjecao svoja pastoralna iskustva, a sada Te Gospodin, po papi Franji, postavlja i šalje da predvodiš Crkvu zagrebačku. Dok Ti čestitamo, danas svoje molitve upućujemo Gospodinu da Ti, po zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Crkve i sv. Josipa, bude blizu, kako bi povjereni vjernički narod u Zagrebačkoj nadbiskupiji vodio pravedno, ponizno i bio uvijek otvoren poticajima Duha Božjega, kakav je bio i sv. Josip“, kazao je biskup Petar.
Katedralni zbor „Marija“ korizmenim je pjesmama pratio svetu Misu, čitanja su čitali župljani. Sin ove katedralne župe don Ivan Bijakšić, župnik župa Ravno i Trebinja otpjevao je psalam a Evanđelje je navijestio đakon don Zvonimir Rezo također rodom iz katedralne župe.
Biskup Kutleša u homiliji je govorio o današnjoj svetkovini koja pred nas stavlja skrovitog, poniznog i tihog čovjeka, Josipa iz Nazareta. Sveti Josip je doista bio „tihi čovjek“ u povijesti ljudskog spasenja. Ni samo Sveto Pismo ne donosi puno zapisa o njegovu životu niti bilježi riječi koje je govorio. No upravo mu je ta skrovitost priskrbila nezaboravno i nevjerojatno mjesto u našoj kršćanskoj vjeri. Njegov je lik privukao mnoštvo svetaca, teologa i papa u povijesti Crkve, koji su govorili ili pisali o njemu. Prije nešto više od 150 godina, ovaj „tih“ i malen čovjek proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve. Tu smo obljetnicu obilježili 2021. godine, tzv. Jubilejskom godinom – „Godinom svetog Josipa“, kazao je biskup Kutleša. U svijetlu skrovitosti, koju slavimo u svetom Josipu, Biskup je izdvoji tri stvari: 1. sveti je Josip, kako papa kaže: „čovjek svakidašnjice, diskretne i skrovite prisutnosti“, 2. druga je odlika svetoga Josipa – biti u sjeni nečega što te nadilazi (usp. Patris corde, 7), 3. sveti Josip je bio „čovjek rada“ koji je pronalazio Božju prisutnost u svome radu. Bio je skroman čovjek koji nije tražio priznanje ili privilegij u svom svakodnevnom životu.
Biskup se na osobit način obratio i mladima upitavši ih mogu li stvari izgledati drugačije? Smijemo li sanjati i pokušati ostvarivati drugačiju budućnost? Nemojte pokleknuti pod bremenom malodušja. Možda će vam se učiniti da je malen, tih, pošten život, život bez korupcije i pompe neprivlačan, ali takav život otkriva veliko nutarnje bogatstvo čovjeka. Nositi strpljivo žrtvu svakodnevnice herojska je ljubav. Kako je prepuno unutarnjeg mira i sreće biti „čovjek svakidašnjice“, diskretan i skrovit, koji u svim okolnostima života uspijeva prepoznati Božju providnost; biti čovjek koji boravi „u sjeni Božje prisutnosti“ i svojim „poštenim radom“ svjedoči puninu vjere koju nosi u srcu, biti nalik sv. Josipu, poručio je biskup Kutleša.
Nakon svete Mise u mostarskoj katedrali, biskupi, svećenici, redovnici, časne sestre i Božji put krenuli su u obližnji Biskupijski centar gdje je u 19,30 sati svečano otvorena izložba „Biskupijsko umjetničko blago“.

Izvor: Crkva na kamenu