Proslavljen sv. Marko u Cimu

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Na blagdan sv. Marka, zaštitnika župe Cim u Mostaru, 25. ožujka, u crkvi Krista Dobroga Pastira svečanu svetu Misu u 18 sati predvodio je don Marin Krešić, svećenik rodom iz ove župe, a župnik župe Aladinići. Budući da je bio utorak, a župljani obavljaju pobožnost sv. Anti prije svete Mise, molila se krunica i litanije te zavjetna molitva kod kipa ovoga sveca prije svete Mise. Na početku svete Mise sve je okupljene pozdravio župnik don Pero Miličević, osobito predvoditelja i koncelebrante: župnoga pomoćnika don Antu Pavlovića, don Rajka Markovića, župnika iz Potoka, don Ivana Aničića, župnoga vikara iz župe sv. Ivana u Mostaru i don Milu Miljku, svećenika u mirovini. Čestitao je svim župljanima svetkovinu njihova zaštitnika kao i imendan svima onima koji nose ime Marko. Misna su čitanja čitali župljani ove župe a pjevao je veliki župni zbor “Dobri Pastir”.

Don Marin je u homiliji prikazao sv. Marka, pisca Evanđelja, svete Božje Riječi, kao uzora svima nama vjernicima, istaknuvši njegovu svetost. Upravo su nam sveci putokaz u današnjem vremenu koje pred nas stavlja mnoge izazove. Sveci su bili obični ljudi poput nas, živjeli su kršćanskim životom, slušali Božju Riječ i po njoj živjeli. Božja Riječ treba čovjeka voditi ovom zemljom i poučiti ga kako ostvariti puninu života te steći kraljevstvo nebesko. Živjeti s Bogom, drugim ljudima, prihvaćajući svoje križeve, samo tako možemo postići svetost. Sveti Marko, kao autor jednoga od Evanđelja, ostavio nam je riječi života koje trebamo primjenjivati u svome srcu i svome životu.

U župi je bila upriličena i trodnevnica. Prvu večer misno slavlje predvodio je don Ivan Aničić, župni vikar župe sv. Ivana, drugu večer župnik don Pero a treću večer svetu Misu predvodio je bivši župnik don Ivan Perić, sada župnik u Studencima. Druženje je nakon svete Mise nastavljeno u dvorani pastoralnoga centra uz iće i piće te pjesmu mladih pjevača i svirača.

 

Izvor: Crkva na kamenu