Proslavljen sv. Mihovil, zaštitnik Vojne kapelanije vojarne „Božan Šimović“

Foto: Crkva na kamenu

ČAPLJINA – U petak, 29. rujna 2023., u kapeli sv. Mihovila Arkanđela proslavljen je nebeski zaštitnik vojne kapelanije u vojarni „Božan Šimović” u Čapljini. Sveto misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš uz koncelebraciju: don Tomislava Rajiča, župnog upravitelja Domanovića i brigadnog kapelana, don Vinka Puljića, župnika Gabele i upravitelja župe Struge, don Ilije Petkovića, župnika Čapljine, don Rade Zovke, duhovnog pomoćnika u Čapljini, don Ivana Aničića, župnog vikara u Dračevu i don Ante Jukića, župnog upravitelja župe Crnač i bolničkog kapelana u Mostaru.
Uz vojnike, dočasnike i časnike iz vojarni Čapljina, Rodoč i Livač, na svetoj Misi sudjelovali su i pripadnici vojne i civilne policije, pripadnici MUP-a Granične policije BiH, pripadnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, vršitelji civilnih i političkih vlasti na svim razinama.
Na početku je sve nazočne pozdravio don Tomislav Rajič i pozvao ih da svetu Misu prikažu za sve pokojne vojnike, dočasnike i časnike, sve pripadnike civilne i vojne policije, branitelje HVO-a i sve pokojne hrvatske civile.
Provincijal fra Jozo Grbeš je u prigodnoj propovijedi govorio o anđelima kao nebeskim Božjim bićima u koje se trebaju i ugledati i vjernici te jedni drugima biti poput anđela.
Na kraju svete Mise don Tomislav se zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi patrona, kako onima koji su sudjelovali u euharistijskom slavlju tako i onima koji su na druge načine pomogli da se patron vojne kapelanije sv. Mihovila dostojanstveno proslavi.
Vojnici, dočasni i časnici duhovno su se pripravili za svoj patron pristupom sakramentu ispovijedi i sudjelovanju na svetoj Misi uočnici, u četvrtak 28. rujna 2023. Ispovijedala su četvorica svećenika: don Ivan Aničić, župni vikar u Dračevu, don Krešo Puljić, župnik u Dračevu, don Gordan Božić, župnik u Stocu i don Tomislav Rajič, župni upravitelj Domanovića i brigadni kapelan. Don Krešo Puljić predslavio je svetu Misu za pokojne iz obitelji Krstić koja je prošle godine tragično nastradala u prometnoj nesreći. Sudjelovalo je oko 40 vojnika, dočasnika i časnika, roditelji pokojnog narednika Borisa Krstića te civilna i vojna policija.
„Neka sv. Mihovil i ostali arkanđeli isprose milost od Boga da svako zlo i zli odstupi od nas i svakog Božjeg stvora na zemlji, kako bi u svakom srcu i među ljudima vladao Božji mir i ljubav“, poželio je don Tomislav.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA