Proslavljen titular župe Blagaj-Buna

Foto: Cnak

BLAGAJ – BUNA – Župna svetkovina Presvetoga Trojstva u Blagaju i na Buni proslavljena je jučer svečanom nedjeljnom Euharistijom u 11 sati u blagajskoj crkvi. Misno slavlje predvodio je don Ilija Petković, župni vikar u mostarskoj katedrali, uz koncelebraciju župnika don Nikole Menala i župnoga vikara don Damira Pažina. Na poziv župnika don Nikole već tradicionalno misno slavlje svojim pjevanjem pratio je Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskog instituta iz Mostara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pod vodstvom prof. Nike Luburića.

Pozdravljajući nazočne župnik je na početku Mise istaknuo da mu je želja i ove godine ugostiti pjevače studentskoga zbora, jer su prema njegovu mišljenju, prošlogodišnjim nastupom, kao nitko dotad, uljepšali liturgijsko slavlje i uveličali župnu proslavu. Također pozdravio je ovogodišnjega propovjednika don Iliju i izrazio mu dobrodošlicu kao i sve vjernike na misnom slavlju.

Propovjednik je naglasio kako se ljudskim mozgom ne može dokučiti tajna Presvetoga Trojstva, ali se može Presveto Trojstvo ljubiti i štovati tako da s njime započinjemo svaki svoj dan, molitvu i djelo. Samo ćemo tako moći jednoga dana sudjelovati u nebeskoj radosti Presvete Trojice, zajedno s anđelima i svetima.

Za vjernike župe Blagaj – Buna bio je to uistinu velik dan duhovnog osvježenja u staroj blagajskoj crkvi, gdje se ovi župljani okupljaju jednom mjesečno, a koja se lijepo obnovila i uredila, dok je stara župna kuća trenutačno u obnovi.

Nakon tjelesne okrjepe za zajedničkim stolom u obližnjem restoranu pjevači zbora sa svojim voditeljem, župnik i drugi svećenici koji su pristigli nakon svetih Misa u Mostaru, posjetili su turističku atrakciju, vrelo rijeke Bune, drevnu rijeku, po nekim promišljanjima pradomovinu bunjevačkih Hrvata, kamo dolazi velik broj turista iz Bosne i Hercegovine i drugih država.

Kao priprema za proslavu u na Buni je svaku večer organizirana duhovna trodnevnica. Mnogi su vjernici o svetkovini pristupili sakramentu ispovijedi.

 

 

Izvor: Crkva na kamenu