Proslavljen XV. Molitveni dan za Domovinu i XIII. Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

Foto: KTA

BOBOVAC – Petnaesti Molitveni dan za domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Trinaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga proslavljeni su u subotu, 22. listopada 2016. na ostacima kraljevskog grada Bobovca pored crkve sv. Mihovila arkanđela, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci nekoliko bosanskih kraljeva, nedaleko od poznatog franjevačkog samostana i župe Kraljeva Sutjeska.

Vjernici iz raznih župa Vrhbosanske i drugih biskupija pridružili su se časnicima, vojnicima i redarstvenicima katolicima koji su okupili kod rijeke Bukovice podno Bobovca te su u molitvenoj procesiji, predvođeni počasno-zaštitnim bojnama BiH i HR sa stjegovima, došli do Bobovca gdje su sudjelovali na Misnom slavlju. Među vjernicima su bile i časne sestre te bogoslovi iz Sarajeva i sjemeništarci iz Travnika. Misno slavlje uživo je prenosio Hrvatski radio Bobovac, a preuzimali su Radio Marija i Radio Herceg-Bosna.

Svečano Euharistijsko slavlje na Bobovcu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i vojnim biskupom u RH mons. Jurom Bogdanom. Koncelebrirali su vojni kapelani iz Bosne i Hercegovine, a pridružila su im se četvorica kolega iz Republike Hrvatske te vojni kapelan fra Vito Muhič iz Slovenskog vojnog vikarijata kao i svećenici drugih službi iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine.

Na Svetoj misi sudjelovali su i brojni katolici predstavnici raznih razina vlasti na čelu se članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, ministricom obrane Marinom Pendeš, načelnikom Zajedničkoga stožera OS BiH generalom Antom Jelečem, predsjednikom Federacije Marinkom Čavarom, zamjenicom predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto i drugima. Pridružilo im se i nekoliko časnika OS RH predvođenih brigadirom Božom Vukasovićem te pukovnik Žarko Henigman iz Slovenije. I ovaj put na Bobovac je došla povijesna Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavagrada kao i hodočasnici koje je organizirala Zajednica žena Kraljica Katarina Kosača, Udruga Troplet i druge udruge.

U svom pozdravu kardinal Puljić je izrazio radost što su se ponovno okupili na molitvu na povijesnom mjestu te prenio blagoslov Svetog Oca pape Franje svim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Napominjući da se sa Svetim Ocem kratko susreo dan ranije, 21. listopada u Vatikanu, kazao je da se papa Franjo s radošću sjeća svog posjeta Sarajevu i Bosni i Hercegovini, 6. lipnja 2015. te izražava zahvalnost na gostoprimstvu svima, a osobito Organizacijskom odboru na čelu s predsjednikom Čovićem.

Čitanje i molitvu vjernika čitali su pripadnici Oružanih snaga i policije.

Prigodnu propovijed uputio je biskup Vukšić koji je podsjetio da su se okupili „na ovom povijesnom mjestu i ujedinjeni u molitvi za sreću i blagostanje svoje zemaljske domovine i svih ljudi koji u njoj žive“. „I dok molimo sreću, slogu i uspjeh, kao vjernici znademo da Bog svoj blagoslov šalje na zemlju u mjeri u kojoj se oni, koji mu se obraćaju u molitvi, sami svojim djelima i životima trude, da doprinesu društvenoj slozi, napretku, miru, povjerenju i radosti“, kazao je biskup Vukšić te podsjetio na riječi sv. Pavla apostola da je naša prava „domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista” (Fil 3,20). „No jednako znademo i vjerujemo, da put svakoga čovjeka u nebesku domovinu prolazi kroz njegovu zemaljsku postojbinu i da se prolaz osigurava jedino odgovornim činjenjem dobra ljudima koje susreće, društvu u kojemu živi i stvorenjima koja ga okružuju. To je jedina ulaznica u Nebesa“, riječi su biskupa Vukšića.

Napominjući da je u tijeku Godina milosrđa za cijelu Katoličku Crkvu, biskup Vukšić je istaknuo da se prije svakoga pojedinoga djela milosrđa nalazi i mora stajati aktivan stav osobne odgovornosti, iz kojega treba proizaći svako plemenito djelo. „Danas, kad smo okupljeni u molitvi za domovinu, najveće naše djelo milosrđa koje uopće možemo izvršiti za nju, zove se odgovornost: za svakoga čovjeka, za napredak, za savjesno vršenje službe koju obnašamo, za dostojanstvo, za prava i dužnosti, za izgradnju društvene sloge, međusobnoga razumijevanja i uvažavanja“, kazao je biskup Vukšić.

Istaknuvši da je kršćanstvo religija radosti, ne samo zbog sadržaja, koji je objavljen, i vječnoga života, kojemu se nadaju, nego također zbog uvijek mogućega novog početka, biskup Vukšić je kazao da ova „Godina odgovornosti“ poziva sve na novi početak, a time na nemir popravka i obraćenja, koji su nužna pretpostavka i početak pravoga mira i napretka: u duši, u savjesti, ali i u društvu. „Mi kršćani smo pozvani da to učinimo prije svih drugih i odmah. To je naša obveza! Pri tomu, kao realisti znademo da nećemo uspjeti u svemu i da sreća društva ne ovisi samo o nama. No istovremeno, dok znademo da postoje i oni, koji ovakav kršćanski govor ne prihvaćaju, pa i da ima onih koji bi najradije da se mi ovdje ne okupljamo, kao kršćani vjerujemo da je naša zadaća, naša čast i čak naša definicija biti ‘sol zemlje’ (Mt 5,13), ‘svjetlost svijeta’ (Mt 5,14) i kvasac (usp. Mt 13,33) za tijesto, koje se zove ovaj svijet, da bi taj isti svijet, po kvascu našega djelovanja i primjera, prerastao u kruh kraljevstva Božjega. To ćemo i činiti, jer vjerujemo da milosrđe dobiva svoje konačno osmišljenje kad prerasta u djelatnu ljubav“, rekao je biskup Vukšić.

Svoju propovijed biskup Vukšić završio je sljedećom molitvom: Bože, svevišnji vladaru svakoga vremena, svih naroda i država, Tebe ponizno molimo, pogledaj milostivim okom na našu domovinu, svakoga čovjeka i sve narode koji u njoj žive. I kao što si Ti dobar, i jedan u trojstvu osoba, daj da se svi ljudi, iako mnogi, slože u vršenju dobrote. Daj našoj domovini sreću, umnoži u njoj dobrotu, blagoslovi sve plemenite stanovnike. Obdari sve očeve i majke brojnim i zdravim potomstvom. Učini da se obrate grešni i da napredujemo u svakom dobru. Čuvaj nas, Bože, od neprijatelja i rata, od raznih bolesti i gladi, od korupcije i pokvarenosti, od mržnje i nesloge, od neodgovornosti i lijenosti u obnašanju javnih služba, od nepravednih zakona i njihove primjene, od svađe i nemira. Sve nas, dobri Bože, nadahni duhom istine i ljubavi da budemo milosrdni, da služimo jedni drugima i međusobno se bratski poštujemo, da izgrađujemo domovinu, da umnažamo dobrotu, da volimo ljude i svako Tvoje stvorenje te tako slavimo Tebe, svevišnjega vladara, sada u zemaljskoj domovini u prolazu i poslije u nebeskoj dovijeka“.

Generalni vikar i glavni vojni kapelan mons. Željko Čuturić uputio je riječi zahvalnosti svima, a osobito pripadnicima Druge bojne pete pješačke brigade iz Kiseljaka koji su pripravili sve što je potrebno za Misno slavlje kao i za blagovanje vojničkog graha nakon

Član Predsjedništva Čović uručio je na kraju Svete mise vojnom biskupu Bogdanu sliku – rad pripadnika 3. bojne iz Orašja. Potom je fra Mate Logara u znak zahvalnosti uručio sliku ministrici Pendeš, a zamjenik Kazneno-popravnog doma Zenica Ivica Dujmović darovao je kardinalu Puljiću sliku Posljednje večere. Kao znak zahvalnosti Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci biskup Vukšić uručio je gvardijanu fra Željku Brkiću sliku zagrebačkog slikara Domenica Gonzija.

Nakon molitve za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije, svi zajedno su izmolili Molitvu za domovinu.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika.

Po završetku molitvenoga pohoda, vojnici su sve sudionike počastili vojničkim grahom.

Kardinal Puljić odredio je i da se 25. listopada, na smrtni dan kraljice Katarine Kosača, u svim župama slavi Misa za Domovinu te da se za zbornu molitvu uzme obrazac iz Rimskog misala na str. 722, a ostalo iz obrasca Za napredak naroda.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, stoji: „Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinom grobu u Rimu. Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu Zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu. U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“, napisao je tom prigodom kardinal Puljić pozvavši svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da ovom činu ne bude davana nikakva politička konotacija ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA