Proslavljena Marija Majka Crkve

Foto: Cnak

MOSTAR – Na Duhovski ponedjeljak Crkva slavi svetkovina Marije Majke Crkve, koji nas posebno poziva na promišljanje o ulozi Marije u Crkvi. Marija se u našem narodu rado naziva Majkom i mnogi joj se vjernici s punim pouzdanjem obraćaju moleći upravo njezin majčinski zagovor, s pravom osjećajući u njemu posebnu nadu i iznimnu snagu.

Vjernici katedralne župe u Mostaru okupili su se sinoć oko svoje Majke Marije, zagovarateljice ove župe, na trgu ispred katedrale molivši je za zagovor i zaštitu. Prije svete Mise, koja je započela u 18 sati, molila se krunica, a zatim su svećenici i ministranti krenuli iz kripte sv. Josipa do Marijina kipa na trgu gdje je biskup Ratko Perić izmolio posvetnu molitvu.

Procesiju u katedrali pratila je skladna pjesma u čast nebeske Majke katedralnoga mješovitog zbora “Marija” pod ravnanjem don Nike Luburića, a za orguljama svirala je s. Matea Krešić. U koncelebraciji uz biskupa Ratka bio je katedralni župnik don Luka Pavlović, generalni vikar naših biskupija don Željko Majić, fra Danko Perutina, gvardijan Franjevačkoga samostana u Mostaru i još petnaestak svećenika.

Dan prije proslave Marije Majke Crkve, u nedjelju na Duhove, biskup Ratko podijelio je sakrament svete Potvrde za krizmanike ove župe na svetoj Misi u 11 sati za koju su se krizmanici, njihovi roditelji i kumovi te ostali vjernici pripremili kroz devetnicu Duhu Svetomu.

Izvor: Crkva na kamenu