Proslavljena svetkovina Bezgrješnoga začeća BDM u Hrasnu

Foto: Crkva na kamenu

HRASNO – Župna zajednica u Hrasnu proslavila je jučer, 8. prosinca,  patron župe Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Budući da je svetkovina bila radnim danom, svećenici okolnih župa is­koristili su priliku te su se okupili u veliku broju. Tako je pri oltaru u koncelebraciji bilo njih 10: don Marko Šutalo, don Nedjeljko Krešić, don Ivan Štironja, don Ivica Puljić, don Rajko Marković, don Ivo Šutalo, don Damjan Raguž, don Stipe Gale, don Ivan Bijakšić i župnik don Antun Pavlović. Misno slavlje predvodio je don Ilija Petković, ovogodišnji mladomisnik koji je na službi u mostarskoj katedralnoj župi. Nekoliko župnih pjevača pratilo je misno slavlje pjevanjem pobožnih napjeva i adventskih te pučkih pjesama uza sviranje don Pere Marića, župnika iz susjedne župe Hutovo.

Predvoditelj se u svojoj sadržajnoj propovijedi s posebnim naglaskom osvrnuo na Majku Božju i Majku svih nas koja nam treba biti utjeha i zagovornica kod Sina svoga i Boga našega. Zbog toga što je Marija iznad svakog zla, mi joj se utječemo. Po uzoru na nju milosrđe primamo, ali ga i trebamo davati jer smo ljubljeni od Gospodina i po njemu trebamo ljubiti jedni druge.

Na kraju misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio župnik don Antun i zahvalio svim svećenicima i vjernicima koji su se okupili na ovome misnom slavlju.

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije slavimo 8. prosinca. Utemeljio ga je papa Siksto IV. godine 1476. Dogmu je svečano proglasio papa Pio IX. u poslanici “Ineffabilis Deus”, 8. prosinca 1854. Katolička Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Arkanđeo Gabrijel nazvao je Mariju kao “punu milosti”, a crkveni oci nazivali su Mariju – Blaženom Djevicom. Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa.