Proslavljena svetkovina Krista Kralja u Čitluku

Foto: www.facebook.com/Događajnica

ČITLUK – Župa Krista Kralja u Čitluku svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika proslavila je u nedjelju, 20. studenoga, a za proslavu župljani čitlučke župe pripremali su se na trodnevnoj duhovnoj obnovi. Svečano misno slavlje, u suslavlju sa župnikom župe Krista Kralja Čitluk fra Mirom Šegom, predvodio je fra Danko Perutina, gvardijan Franjevačkoga samostana u Mostaru.

– Braćo i sestre, vrh zapovjedi koje je nama Isus donio jest Zapovijed ljubavi, jer On kaže: Ako budete imali ljubavi jedni prema drugima, po tome će svi prepoznati da ste moji učenici. Oni koji imaju krepost ljubavi, oni su aktivni. Ljubav je djelotvorna i aktivna, ljubav nije samo zatvorena u svoju sobu i svoju kuću, i ne vrti se oko sebe jer Isus nije tako radio, a nije ni Gospa. Oni su uvijek bili za druge. Isus je došao za druge, odnosna za nas na ovaj svijet – poručio je okupljanim vjernicima fra Danko u dijelu svoje propovijedi i istaknuo da u povijesti Crkve postoje brojni primjeri svetaca koji su imali različite darove i koji su učinili različite velike stvari po kojima su ostali zapamćeni. Zajedničko svima njima jest da su uvijek djelovali za druge, a zajednička krepost im je poniznost.

– Zlatno je pravilo: Tko ima poniznost, on ima sve ostale kreposti, a do poniznosti je najteže doći zbog toga što trebamo razvlastiti sebe, trebamo se potpuno predati Bogu i trebamo pustiti da On sažeže u nama ono što je ljudsko, ono što je grešno, opako  i licemjerno – kazao je fra Danko, nakon čega je u svojoj propovijedi istaknuo važnost sakramenata, na poseban način ispovijedi, poziva na nasljedovanje i važnosti promjena.

– Svetkovina Krista Kralja nas poziva na to da dadnemo i na ovoj svetoj Misi, da Mu predamo ono što treba dotaknuti – naglasio je.

Svetkovinom Krista Kralja završila je Godina milosrđa, a ono što u crkvenom kalendaru slijedi nakon ove svetkovine jest vrijeme adventa. Upravo za ovo vrijeme članovi Frame Čitluk izradili su adventske vijence i ostale božićne ukrase koje su nakon svečanoga misnog slavlja prodavali na prigodnom štandu.

Rad mladih koji se okupljaju u Frami na poseban način pohvalio je fra Miro Šego i pozvao vjernike da kupnjom ukrasa financijski podrže rad Frame.

Prije samog kraja svečanog misnog slavlja fra Miro je zahvalio gvardijanu Perutini na dolasku i župljanima čestitao svetkovinu nebeskoga zaštitnika župe.

 

Izvor: Crkva na kamenu/http://citluk.ba/