Proslavljena svetkovina sv. Luke u Mostaru

Foto: Viki Zelić

MOSTAR – U utorak, 18. listopada, proslavljena je svetkovina sv. Luke, zaštitnika istoimene župe u Ilićima u Mostaru. Za ovu svetkovinu vjernici su se pripremali trodnevnicom koja je započela u subotu, 15. listopada, svetom Misom u 18 sati, te listopadskom pobožnošću s početkom u 17,30 sati. Svaku večer pola sata prije svete Mise bila je prigoda za svetu ispovijed.

Prvu večer trodnevnice sv. Misu predslavio je župnik don Ivan Perić, drugu večer don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima, a treću večer fra Stjepan Pavličević, franjevac Provincije Bosne Srebrne, a trenutačno na studiju matematike i fizike na Sveučilištu u Mostaru. Prvu i drugu večer trodnevnice pjevao je župni zbor VIS Providenza a treću večer župni zbor Dobri Pastir.

Treću večer trodnevnice nakon sv. Mise upriličena je tribina za sve vjernike, koju je imati poznati splitski katolički književnik i novinar Ivica Ursić.

Ivica Ursić je katolički novinar i publicist iz Splita, neumorni svjedok evanđelja, urednik i voditelj emisije Uvijek nedjeljom koja se svake nedjelje emitira na više radijskih postaja u Hrvatskoj i BiH. Knjiga je svjedočanstvo autorove dugotrajne borbe s opakom bolešću koja je kroz mnoge nevolje promijenila njegov život, osnažila vjeru i učvrstila ljubav. Tu ljubav on sada nesebično daruje u susretima s bližnjima snagom riječi koja budi nadu
u svima koji trpe i žele rasti u vjeri. Autorovo svjedočenje je vrlo zanimljiv, duhovno uzbudljiv i nadasve, kršćanski poučan hod kroz životni put u kojem se svatko od nas može prepoznati.

Svečana sveta Misa na samu svetkovinu započela je procesijom iz sakristije predvođena ministrantima, zatim je u procesiji išlo deset svećenika na čelu s predvoditeljem slavlja don Draganom Filipovićem, župnim vikarom u župi sv. Franje Asiškog u Čapljini.

Misno slavlje prigodnim pjesmama pratili su ujedinjeni župni zborovi uz pratnju tamburaša kojima je ravnao župnik don Ivan.

Don Dragan je u propovijedi naglasio okupljenima da smo svi, po uzoru na sv. Luku, pozvani na obraćenje i svetost. Poziv na svetost poziv je upućen svakom kršteniku, a ne tek malom broju odabranih. Ne rasti u svetosti, ne posvećivati se iz dana u dan, sve više i više, znači ne odgovoriti temeljnom pozivu, zvanju i poslanju kojega Bog stavlja pred svakog krštenika.

Poslije misnoga slavlja bilo je upriličeno zajedničko druženje pod šatorom ispred crkve uz pjesmu i veselje, a domjenak su pripremile vrijedne ruke domaćica župljanki.

Izvor: Crkva na kamenu