Proslavljena zaštitnica mostarske katedrale i zaključen Sinodalni hod

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Na Duhovski je ponedjeljak, 6. lipnja 2022., mostarska katedrala, majka svih crkava u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, proslavila svoju nebesku zaštitnicu – Blaženu Djevicu Mariju Majku Crkve. Svečano euharistijsko slavlje u 18 sati, u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Nikolom Menalom, biskupskim vikarom za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Antom Luburićem, biskupijskim kancelarom don Stipom Galom, katedralnim župnikom don Josipom Galićem, kao i brojnim drugim svećenicima, predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.
Ovom je svetom Misom ujedno zaključen Sinodalni hod u hercegovačkim biskupijama, koji je započeo 30. listopada 2021., a čiji je cilj bio, kao i u cijeloj Katoličkoj Crkvi, međusobno se više povezati te iznaći i načine i ljude preko kojih bi vjernici mogli iznijeti svoja mišljenja, pronaći načine rada i planiranja kroza zajedništvo, sudjelovanje i poslanje svih, a sve na dobrobit Crkve i katoličke vjere.
Govoreći o katedralnoj svetkovini Marije Majke Crkve, relativno mladom blagdanu u povijesti Crkve, čiji korijeni sežu u vrijeme Drugoga vatikanskoga sabora, biskup Petar naglasio je da se ovoga dana, nakon Duhovdana ili Pedesetnice, kada je rođena Crkva, s pravom zaustavljamo pred Blaženom Djevicom Marijom, majkom Onoga koji je Crkvu stvorio, svjesni pritom Njezine uloge u otajstvu Božjega utjelovljenja i u otajstvu spasenja.
Pod svetom Misom pjevao je Katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.
Za ovogodišnju su se svetkovinu svoje nebeske Zaštitnice župljani katedralne župe pripravljali trodnevnicom, u sklopu koje su misna slavlja predvodili don Gordan Božić, župnik Domanovića, fra Valentin Vukoja, župnik Posuškoga Graca, kao i župnik župe Potoci-Bijelo Polje don Rajko Marković, dok je istodobno na svetkovinu Duhova, po ustaljenoj tradiciji, u mostarskoj katedrali ovogodišnjim kandidatima podijeljen sakrament svete krizme.
Nakon svečane večernje svete Mise u Gospinoj katedrali i čašćenja Majke Crkve, program je nastavljen u velikoj katedralnoj dvorani. Sve je sudionike na početku pozdravio biskup Petar, a potom je generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Nikola Menalo održao izlaganje o provedenu Sinodalnom hodu u dvjema hercegovačkim biskupijama.

Izvor: Crkva na kamenu/https://biskupija-mostar.ba/