Prva korizmena nedjelja u Hrasnu

Foto: http://www.hrasno.info

HRASNO – Započela su korizmena pokornička hodočašća u biskupijsko svetište Trebinjsko-mrkanske biskupije – Kraljica Mira u Hrasnu. Bogu hvala, već petu godinu zaredom!
Prva korizmena nedjelja – Čista, okupila je u Svetištu hodočasnike iz župâ Čeljevo, Dračevo i Hrasno, a bila je uočljiva prisutnost hodočasnika i iz drugih župâ. I ovaj put je bio lijep broj onih koji su došli pješice, unatoč oblačnom i kišnom vremenu, iz župa Dračevo i Čeljevo, predvođeni svojim župnicima te iz Svitave i Hutova… Okupilo se nekoliko stotina hodočasnika.
Zbog kiše, sve se odvijalo u crkvi. Pobožnost križnoga puta započela je u 15 sati. Predvodili su je, naizmjence, župnici i mladi župljani župâ koje su danas, službeno, hodočastile. Najavu postaja čitali su župnici, mladi su, s ambona, čitali svetopisamske tekstove, a svećenici molitveni dio. Sve je praćeno pjevanjem uobičajene “Stala plačuć”.
Po završetku pobožnosti križnoga puta najavljena je mogućnost za svetu ispovijed vjernika. Na raspolaganju je bilo devet svećenika: don Tomislav Ljuban (župnik Čeljeva), don Vinko Raguž (župnik Dračeva), don Antun Pavlović (župnik Hrasna i upravitelj Svetišta), don Ivo Šutalo (župnik Trebinja i biskupski vikar), don Anđelko Planinić (župnik Hutova), don Nedjeljko Krešić (župnik Graca), don Gordan Božić (župnik Domanovića), don Damjan Raguž (župnik Rotimlje) i don Ante Čarapina (župni vikar Neuma). U pripravi za ovaj današnji događaj, na raspolaganju je bio naš bogoslov Antonio Krešić. Lijep broj hodočasnika pristupio je sakramentu svete Ispovijedi.
Slavlje svete Mise uslijedilo je po završetku ispovijedanja, a neki su svećenici još bili vjernicima na raspolaganju ako bi se još netko odlučio doći na svetu Ispovijed. Svetu Misu predvodio je don Ante Čarapina koji je vrlo lijepo propovijedao. U koncelebraciji su bili župnici župa Čeljevo, Dračevo i Hrasno. Ministrirali su ministranti župe Hrasno i u pobožnosti križnog puta i u svetoj Misi. Čitači liturgijskih čitanja su bili hodočasnici iz Dračeva i Čeljeva, evanđelje je navijestio dračevski župnik, a molitvu vjernika čitali su župljani Hrasna. Liturgijsko pjevanje, i u pobožnosti križnog puta i u svetoj Misi, predvodila je župa Dračevo, uz pjevanje nazočnih vjernika.
Na završetku misnoga slavlja, upravitelj Svetišta zahvalio je Bogu da smo mogli, i ove korizme, započeti ova hodočašća. Zahvalio je i hodočasnicima na dolasku, po ovakvu vremenu, i pobožnom sudjelovanju te svećenicima koji su se stavili na raspolaganje, a posebno predvoditelju slavlja svete Mise. Na vrijeme ne možemo utjecati, ali je očito da vjernicima odgovara ova pobožnost u vremenu korizme. Bogu hvala na tome kao i na vjerničkom zajedništvu koje se u ovomu očituje. U sljedeću nedjelju, prema službenom rasporedu, dolaze hodočasnici iz župâ Neum, Gradac, Hutovo, Čapljina i Blagaj-Buna, nadamo se i mnogi drugi iz naših župâ.
U očekivanju narednog susreta, Bog bio s vama!

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.hrasno.info