Prva korizmena nedjelja u Hrasnu

Foto: https://hrasno.info/

HRASNO – S Božjim blagoslovom i zaštitom Gospe, Kraljice mira, započeli smo ovogodišnje, šesto, korizmeno Pokorničko hodočašće u biskupijsko svetište Trebinjsko-mrkanske biskupije – Kraljica mira u Hrasnu. Krajem veljače, u Rotimlji, na svećeničkom susretu te u kasnijem razgovoru sa svećenicima koji nisu mogli taj dan doći, dogovoren je raspored hodočašćenja župâ s ponekim izmjenama u odnosu na prijašnje godine te prevoditelji misnih slavlja. I ovaj put su svećenici zamoljeni, bez obzira na raspored, kad god mogu, doći i biti na raspolaganju za ispovijedanje hodočasnika, posebno zadnjih nedjelja kada je više ispovijedanja.
Ova, prva korizmena nedjelja – Čista, 10. ožujka 2019., dovela je, prema rasporedu, u Svetište hodočasnike iz župâ Čeljevo, Dračevo i Hrasno, ali bilo je mnogo hodočasnika i iz drugih župâ. Prvi put ova korizmena nedjelja je bila bez kiše! Doduše, puhao je prilično jak vjetar ali nije prevelika smetnja za dolazak niti za sudjelovanje. Zbog takva vremena je i broj onih koji su se odvažili doći pravo hodočasnički, pješice, prilično velik, među njima neizostavni čeljevski i dračevski župnici.
U uobičajeno vrijeme, 15 sati, započeli smo pobožnost križnoga puta pred stiliziranim križem spomenika gdje se poredalo sedam hrašanjsko-neumskih ministranata koji su ministrirali i u svetoj Misi. Don Vinko je uveo u pobožnost i pokornički hod uz Gradinu. Župnici župa hodočasnica uvodili su i zaključivali molitvu pred postajama, a mladi iz tih župa čitali su predviđene tekstove. Od postaje do postaje, pjevanje “Stala plačuć” predvodili su pjevači iz Dračeva. Pred kipom Kraljice mira na Gradini don Vinko je kratkom molitvom zaključio pobožnost križnoga puta. Najavljena je mogućnost za svetu ispovijed nakon silaska s Gradine. Pjevači su ostali i pratili silazak pjesmom Gospina plača.
Hodočasnicima je na raspolaganju za svetu ispovijed bilo osam svećenika, župnik don Antun Pavlović odrađivao je druge obveze: don Tomislav Ljuban (župnik Čeljeva), don Vinko Raguž (župnik Dračeva), don Ivo Šutalo (župnik Trebinja i biskupski vikar), don Anđelko Planinić (župnik Hutova), don Đuro Bender (župnik Gradine), don Ivan Kordić (župnik Čapljine), don Pero Pavlović (župnik Rotimlje) i don Ante Čarapina (župni vikar Neuma). Ispovijedanje je potrajalo četrdesetak minuta. Neki svećenici su i dalje bili vjernicima na raspolaganju.
Zvonjava zvonâ najavila je slavlje svete Mise koje je započelo po završetku ispovijedanja. Svetu Misu trebao je predvoditi i propovijedati don Nedjeljko Krešić ali zbog sprovoda mijenjao ga je don Ante Čarapina. Don Nedjeljko nam se pridružio za vrijeme svete Mise. U koncelebraciji su bili župnici župa Dračevo i Hrasno. Prvo čitanje preuzela je župa Čeljevo, drugo župa Dračevo, a molitvu vjernika župa Hrasno, dok je Evanđelje navijestio dračevski župnik. Liturgijsko pjevanje za vrijeme svete Mise predvodila je župa Hrasno, članovi nekadašnjega župnog zbora koji sada žive, uglavnom, u župi Neum, uza sudjelovanje nazočnih vjernika.
Na kraju misnoga slavlja upravitelj Svetišta don Antun izrekao je hvalu Bogu da možemo, i ove korizme, početi ova hodočašća. Zahvalio je i hodočasnicima na dolasku, posebno “pješacima”, i pobožnom sudjelovanju. Bogu hvala na vjerničkom zajedništvu koje se u ovom očituje i Svetište oživljuje. U sljedeću nedjelju, prema službenom rasporedu, dolaze hodočasnici iz župâ Neum, Gradac, Hutovo, Blagaj-Buna i mostarske župe, a nadati se i drugim hodočasnicima iz naših župâ.
U očekivanju narednoga susreta, Bog bio s vama!

 

Izvor: Crkva na kamenu/https://hrasno.info/