Prvi mali tečaj kršćanstva – Kursiljo

ŠIPOVAČA-VOJNIĆI – Od 25. do 28. veljače 2016. u župi Presvetoga Srca Isusova u Šipovači-Vojnićima održan je prvi Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo, koji je vodio vlč. Andrija Vrane, duhovnik i ravnatelj Kursilja u Hrvatskoj, sa svojim suradnicama iz Zagreba Ljiljanom Matković-Vlašić i Đurđicom Fučkan. Organizacijski su, jer je ovo bio prvi Kursiljo u ovoj župi, pomogli suradnici iz Posušja. Rektorica je bila Helena Begić, koja se  s laicima suradnicima, svojski potrudila da cijeli Tečaj prođe u organizacijskom smislu u najboljem redu. Na tečaju je zajedno sa suradnicima sudjelovalo 60 polaznika.

Na tečaju koji je trajao četiri dana vlč. Andrija upoznao je polaznike s Ocem, Sinom i Duhom Svetim. Suradnici – laici svjedočili su osobnim primjerima kroz svjedočenja, prezentacije i meditacije, a posebno su kroz rad u grupama iznosili primjere iz vlastitoga života: kako su došli do spoznaje vjere, kako prolazili kroz kušnje, a usprkos tome ostali vjerni Ocu, Sinu i Duhu Svetom. Kroz četiri dana svi su uspjeli izreći svoje iskustvo, svjedočiti, ali i naučiti puno od ostalih. Tečaj je završio na 3. korizmenu nedjelju svečanim misnim slavljem, a na kraju je za polaznike bila podjela križeva – simbola Kursilja.

 

Što je Kursiljo

To je priznati katolički pokret kojeg je sredinom prošlog stoljeća pokrenula grupa angažiranih katolika (laika i svećenika) čiji je cilj učvršćenje i produbljivanje vjere pojedinca, te stvaranje zajedništva u crkvi preko prijateljskih zajednica vjernika kako bi postali kvasac unutar župe. Pokret je proširen diljem svijeta, a u Hrvatskoj djeluje od 1974. godine. Do sada je održano približno 400 duhovnih obnova, a polaznika je bilo preko 10.000.

Na osobnoj razini Mali tečaj kršćanstva (Tečaj) želi posvijestiti svakom kršćaninu dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem. Na društvenoj razini Tečaj želi potaknuti pojedinca kršćanina na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj…) te u njemu probuditi svijest da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati, donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

Kako se ostvaruje?

Okupljeni sudionici Kursilja slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nagovori su prožeti osobnim iskustvima, svjedočenjima suradnika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-7 sudionika). Svaka grupa ima svog animatora koji potiče i usmjerava grupu te se svakom sudioniku pruža mogućnost izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja. Za vrijeme pauza sudionicima na raspolaganju stoje svećenici, ne samo za ispovijedi nego i za osobne razgovore. Svakodnevno se moli (zajedničke i pojedinačne molitve), često koristeći molitvenik Kursilja Na putu k Bogu koji uči kako moliti. Osobito su snažna slavljenja liturgije i pokorničkog bogoslužja s tumačenjem simbola i uvođenjem u pojedine segmente otajstva. Važan čimbenik je i atmosfera na Tečaju koju stvara spontano druženje, pjesma, šale, zajedničko blagovanje te kava i kolači.

Stvaranje i doživljaj zajedništva je praktički za sve sudionike događaj koji ostavlja najdublji dojam, pri tome ne želi izdvajati vjernike iz župe već ih probuditi da se angažiraju u župi. Sudionicima Malog tečaja pomaže se doći do vjerskog stava iz kojeg slijedi zauzetost za Crkvu kao “svoju stvar”. Iz zajedničke brige za nju, pozvani su da prema svojim mogućnostima surađuju u župi, zatim u različitim apostolskim grupama i organizacijama. Različiti susreti nakon Malog tečaja, kao što su susreti prijateljske zajednice ili jednodnevne obnove, trebaju pomoći održati budnim duh odlučne vjere te podržati pojedinca u zajednici istomišljenika.

Izvor: Crkva na kamenu