Radimlja – simbol stradanja

Foto: Stolac city

RADIMLJA – U nedjelju, 26. svibnja 2024., na Radimlji kod Stoca održana je komemoracija i služena je sveta Misa za žrtve nastradale na križnim putovima, od kojih je jedan krak završavao upravo na Radimlji. Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava u Vidovu polju i okolici Stoca. Svake godine u svibnju ovdje se služi sveta Misa za stradale. Komemoracija na Radimlji skroman je doprinos priznanju patnje svih žrtava sa širega područja Hercegovine, gdje je završavao jedan od krakova križnih putova nakon Bleiburga. Svi prisutni su ispred oltara mogli vidjeti maketu mauzoleja i vanjskog oltara, veliki projekt koji se uskoro planira realizirati ovdje na Radimlji. Maketu, ali i glavni projekt napravili su mladi arhitekti Ana Bogdanović i Petar Planinić.
Prigodnim riječima prisutnima se obratio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković. Izrazio je želju da Stolac bude mjesto sjećanja na sve žrtve bleiburške tragedije, križnih puteva toga vremena te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama. “Radimlja je simbol tragedije, mjesto gdje su do 1998. godine prilikom iskapanja pronađeni ostatci poginulih iz toga vremena, a istraživanja su nastavljena i 2022. godine. Radimlja će biti mjesto gdje će svi ti ostatci biti pohranjeni, gdje će se moći doći za njih pomoliti i na njih se sjetiti. Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH”, kazao je. Napomenuo je da je u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji evidentirano 4 i pol tisuće ljudi, imenom i prezimenom, koji su pobijeni ili nestali u Drugom svjetskom ratu.
Komemoraciji je nazočio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručivši da je važno njegovati sjećanje i održati ga živim, kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo. U povodu obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i žrtava Križnog puta svetu Misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. U koncelebraciji uz biskupa Petra i župnika don Gordana Božića bili su don Ante Luburić, biskupijski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju, fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije te još desetak svećenika. Ujedinjenim zborom iz više župa tijekom svete Mise ravnao je don Dragan Filipović.
Na samom kraju svima je zahvalio stolački župnik don Gordan, a okupljeni je puk prije završnoga blagoslova otpjevao himnu hrvatskoga naroda.

Izvor: Crkva na kamenu/https://djaka-city.info/