Radimlja – stratište Drugoga svjetskog rata i poraća

U Pastoralnom centru Sarsenterum u Stocu u petak 4. veljače 2022. održan je Okrugli stol na temu Radimlja – Stratište Drugoga svjetskog rata i poraća na kojem su nazočili brojni ugledni gosti i predavači. Na početku programa goste je pozdravio načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković i stolački župnik don Ljubo Planinić.

U program su sudjelovali Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, don Milenko Krešić, profesor povijesti, te sudionici dosadašnjih istraživanja na području Stoca don Vinko Raguž i Stanislav Vukorep, te Anita Martinac, predsjednica Središta HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Također kao gosti nazočili predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, Generalni konzul RH u Mostaru Marko Babić,  predstavnici općina Stolac, Čapljina, Neum i Ravno, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i udruge Počasni Blajburški vod.

Okrugli stol organizirali su Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora BiH, Općina Stolac, Župa sv. Ilije Proroka Stolac i Središte Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Don Milenko Krešić u svom radu Bleirburg – Radimlja, političko povijesni kontekst stradanja osvrnuo se na kronologiju događaje iz Drugoga svjetskog rata, s posebnim osvrtom na Stolac i jugoistočnu Hercegovinu. Stanislav Vukorep govorio je na temu Genocid nad hrvatskim narodom u Hercegovini na kraju i nakon Drugoga svjetskog rata, iznoseći svjedočanstva nekih ljudi. Don Vinko Raguž, s temom Dosadašnji rad i istraživanja o stradalima upoznao je nazočne s dosadašnjim postignućima i problemima na koje su naišli u svome radu. Svoja iskustva i zapažanja tijekom dugogodišnjega bavljenja ovim pitanjem prenio je Ante Beljo govoreći na temu Stolac u žiži svjetskih sila zla Drugog svjetskoga rata i velika stradanja hrvatskog naroda. Na kraju publici se obratila Anita Martinac s temom Pravni okvir za kulturu sjećanja ističući potrebu da Bosna i Hercegovina ratificira Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskoga sjećanja za budućnost Europe, broj 2819 kao i nužnost izradbe Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata u Bosni i Hercegovini. Zakonom bi se trebali urediti pitanja od značenja za pronalaženje grobova žrtava komunističkih zločina, uređenje, obilježavanje i trajno održavanje grobova, vođenje evidencije o lokalitetu i broju grobišta te broju žrtava u njima. Također je ukazano kako je potrebno poticati znanstvena, historiografska, politološka, pravna, socijalno-psihološka i druga istraživanja radi ostvarivanja kompleksnog uvida u teme prošlosti kao uvjeta njihova širega i boljega razumijevanja u sadašnjosti, širiti edukativne postupke i metode upoznavanja građana, osobito mladih i djece, s posljedicama vladavine nedemokratskih režima radi razvijanja tolerancije, smirivanja tenzija, stvaranja pozitivnoga političkog ozračja i razvijanja kulture sjećanja.

Sudionici su zaključili da bi bilo neophodno osnivanje udruge koja će na području Stoca  poduzimati aktivnosti oko popisa žrtava i utvrđivanja grobišta, te iznaći način za dostojanstven pokop i izgradnju zajedničke grobnice i spomenika žrtvama na Radimlji.

Nakon završetka radnog dijela okruglog stola, organizatori, sudionici i gosti zajedno su položili cvijeće i upalili svijeće na mjestu najvećega partizanskoga zločina u Hercegovini, na Radimlji.

Izvor: Crkva na kamenu