Rehabilitacijski centar “Sveta Obitelj”

Foto: http://www.md-tm.ba

MOSTAR – U nedjelju, 27. listopada 2019., biskup je Ratko slavio svetu Misu u Caritasovu Rehabilitacijskom centru “Sveta Obitelj” u 11 sati u Mostaru. Koncelebrirao je don Slavko Maslać, stalan korisnik Centra od studenoga 2017. godine. Ministrirao je Slavko koji je predvodio Molitvu vjernika. Sestre su čitale biblijska čitanja i pjevale psalme. Na sv. Misi sudjelovala je gotovo polovica stalnih članova “Svete Obitelji” koji se šeću na kolicima ili im u hodu pomažu djelatnice. U sobama je ostalo malo više od polovice osoba, nemoćnih, u postelji. Tu su uposlene i četiri sestre Služavke Maloga Isusa iz redovničke Kongregacije koju je 24. listopada 1890. utemeljio Sluga Božji nadbiskup Josip Stadler. Bila je ovo Misa zahvalnica Bogu za sve njegove milosti koje udjeljuje korisnicima, djelatnicima, dobrotvorima, kao i za sve pokojne koji su boravili u ovom Centru od njegova osnutka 2001. godine.
Sveta Obitelj”
Biskupijski caritas u Mostaru ima glavni dio zvan Rehabilitacijski centar “Sveta Obitelj” za osobe s posebnim potrebama. Taj Centar ima dva dijela: stacionarni, stalno nastanjeni, sada s 31 korisnikom, koji tu borave, tj. stacioniraju na Odjelu, dan – noć: i edukacijski s 27 odgajanika koji se radom odgajaju, vježbaju, pomažu. Kroz radni tjedan djeluju, a popodne idu kući. A u Centru je uposleno 19 djelatnika. Povremeno pomaže i 16 volontera i volonterki. U svemu više od 90 korisnika, odgajanika, djelatnika, dragovoljaca.
Smjena u Caritasu
Prva smjena. Prošle 2018. s. Krunoslava Adžamić, Ravnateljica Rehabilitacijskoga centra “Sveta Obitelj”, nakon 15 godina savjesne službe na Stacionaru, vratila se u Sarajevo, a zamijenila ju je s. Rudolfa Paradžik, koja je nastupila 1. rujna 2018.
Druga smjena: Početkom ove godine otišla je Glavna sestra na Odjelu Cmilja Brkić, a zamijenila ju je medicinska sestra Davorka Miloš. Iskusna Cmilja i dalje povremeno dolazi kao volonterka pomoći svojom dugogodišnjom praksom na Odjelu.
Treća smjena: u uredu Ravnatelja Biskupijskoga caritasa, u nazočnosti biskupa Ratka, Predsjednika istoga Caritasa, bila je primopredaja, 24. listopada 2019. Dr. don Ante Komadina, dosadašnji Ravnatelj, koji je odgovorno vodio Caritas od 1999. godine, predao je ključeve i upravu novomu Ravnatelju mr. don Željku Majiću, Generalnomu vikaru hercegovačkih biskupija.
Mali Isus s majkom Marijom i Josipom blagoslovio
sve odjele, djelatnike i korisnike Rehabilitacijskoga centra!

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.md-tm.ba