Relikvije sv. Antuna u Mostaru i na Humcu

MOSTAR/HUMAC – Zagrebačka crkva Sv. Antuna Padovanskoga još od 1984. godine ima relikviju prvoga stupnja koja je izložena svim vjernicima na čašćenje tijekom čitave godine. Hrvatska provincija sv. Jeronima pokrenula je veliki projekt širenja antunovske pobožnosti, producirala je mjuzikl o sv. Antunu koji uspješno izvodi Ansambl Kolbe diljem domovine i čija je turneja upravo u tijeku. U sklopu ove turneje s Ansamblom ide i relikvijar u kojem se nalazi dio Svečeva tijela koji se posebno izloži na čašćenje svim vjernicima.
U subotu i u nedjelju, 9. i 10 ožujka, relikvijar je bio na Humcu i u Mostaru. U pratnji relikvijara bio je fra Vladimir Vidović, glavni urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga i duhovnik Ansambla Kolbe, koji je u propovijedima na Humcu i u Mostaru približio život sv. Antuna te pozvao sve vjernike na nasljedovanje Svečevih kreposti. Dolazak relikvija sv. Antuna izazvao je veliki interes ljudi koji su u velikom broju dolazili kako bi bili u blizini Svečeva tijela te izvršili svoj zavjet i molitvu. Domaćin na Humcu i organizator cjelokupnoga dolaska relikvija sv. Ante u Hercegovini bio je gvardijan s Humca fra Dario Dodig.
Relikvijar sljedeće subote ide u Vukovar gdje se održavaju Dani sv. Antuna Padovanskoga u župi sv. Filipa i Jakova te uza suradnju Grada Vukovara. Program započinje u petak 15. ožujka u 17 sati svečanim unošenjem relikvijara i nastavlja se u subotu i nedjelju kada će u Hrvatskom domu biti izveden mjuzikl o sv. Antunu Padovanskom.

 

Izvor: Crkva na kamenu/IKA