Rođenje Blažene Djevice Marije proslavljeno u Rami na Šćitu

Foto: http://www.tomislavcity.com/

RAMA – Jučer, 8. rujna, pred nekoliko tisuća vjernika proslavljen je blagdan Male Gospe na Šćitu. Od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika iz župa središnje Bosne, Uskopaljske doline, Tomislavgrada, Livna, hercegovačkih župa, kao i Hrvatske, posebno Sinjske i Imotske krajine. Svi oni došli su sa svojim potrebama i poteškoćama te s molitvom Majci od Milosti.

Svečana sveta Misa služena je u samostanskom dvorištu, a predvodio ju je fra Zdravko Dadić, župnik u Sesvetskoj Sopnici i definitor Bosne Srebrene. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je zbor župe Rama Šćit.

Prije misnoga slavlja, a u povodu Dana općine Prozor-Rama, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploča s imenima ramskih žrtava kroz brojne ratove.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u ponedjeljak trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. Misa za dobar početak nove školske godine, a pod ovom sv. Misom upriličen je blagoslov školaraca, učitelja, nastavnika i profesora. Misu je predvodio fra Andrija Jozić, ramski gvardijan. Priprava je nastavljena u utorak misnim slavljem koju je predvodio  fra Branko Malekinušić iz župe Rama Šćit. Uoči blagdana u samostanskome dvorištu služena je sv. Misa uočnica koju je predvodio prof. fra Sreten Ćurčić, gvardijan iz Tomislavgrada.

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.tomislavcity.com/