Savjet znati primiti pa dati

Foto: Dobroslav Pehar

MOSTAR – Sveta krizma zakazana u mostarskoj župi svetog Ivana, apostola i evanđelista, u subotu 16. travnja 2016. u 16 sati. Svi su krizmanici polaznici prvoga razreda srednjih škola. Nekoliko rečenica iz prigodnih pozdrava.

Najprije iz dobrodošlice župnika don Mladena Šutala biskupu Ratku na početku sv. Mise i krizme: Poštovani oče biskupe, iskreno Vas pozdravljam u ime ovdje okupljene zajednice! Znamo da je prostor preuzak kako bi primio sve vjernike, koji bi – kako priliči – slavili Boga, zato posebice pozdravljam sve vas koji ste vani, na dvorištu, i zahvaljujem vam na strpljivoj ustrajnosti. Ne dopustimo da nas prostor ograniči i priječi u slavljenju ovoga velikog dana.

Zatim u ime roditelja otac Dragan: Pozdravlja biskupa, a onda nastavlja: „Mi, kao roditelji, odlučili smo na sakramentu krštenja da ćemo svoju djecu odgajati u katoličkoj vjeri. Tu su nam nemjerljivo pomogli svećenici i animatori ove župe. Danas smo ovdje ispunjeni ponosom dok gledamo svoju djecu dostatno poučenu i ispovjeđenu! Osjećamo radost u srcu jer smo ih doveli do velika koraka u njihovu odrastanju… a vas, draga naša djeco, kao roditelj i u ime svih ostalih roditelja, želim zamoliti, u ovoj Godini milosrđa, za milost oproštenja za sve pogrješke koje smo činili prema vama, gdje smo zakazali u odgoju i primjeru života. Znajte da su naša srca ispunjena ljubavlju i radošću te danas nema nitko ponosniji od nas. Želimo da nakon ovoga dana nikada ne zaboravite gdje je izvor života i da mu se uvijek znate vratiti.

Napokon krizmanica Ivana biskupu u ime krizmanika: Pred Vama danas stoji 77 krizmanika, djece Božje, koja s nestrpljenjem i radošću očekuju podjelu sakramenta svete krizme. Ona će nam dati novu snagu i poticaj da svoj život usmjerimo na put dobra, te da ojačamo vjeru i otvorimo srce Bogu. Još smo premladi, a vjerujemo da poznajemo život, da smo uvijek u pravu, a nismo ni svjesni kakvim smo stranputicama, padovima i naglim usponima i promjenama izloženi. Zato su nam potrebni ne samo zemaljski darovi, materijalna dobra, bližnji, nego i nebeski darovi Duha Svetoga. Znamo da se, nakon krizme, brojni krizmanici udalje od Crkve. Krizmu smatraju običnom tradicijom. Vi, dragi roditelji, primivši nas od Boga kao dar, mnogo ste uložili u naš rast i razvoj i dan-danas ulažete te nam nastojite pokazati pravi put. Stojeći ovdje pred vama imamo samo dvije stvari reći: hvala vam i oprostite što smo često nesvjesno ili svjesno odbijali vaše savjete i ljubav. Posijali ste u naše duše vjeru, gajili nadu i hrabrili ljubav prema Bogu i bližnjemu. A vama, dragi kumovi, koje smo izabrali, hvala vam što se prihvatili obvezu i dužnost da nas pratite i pomažete u našim vjerskim potrebama, a osobito u trenutcima krize, neodlučnosti i nesigurnosti, da budete naš oslonac.  Neka nas Duh Sveti uvodi u novi zanos vjere i služenja zajednici. Za taj dar molite s nama, a isti Duh neka vas uzdrži u duhovnoj snazi i tjelesnom zdravlju. Oče biskupe, u znak zahvalnosti Vaše prisutnosti među nama i naše u Vašim molitvama, želimo vam uručiti ovaj skroman dar, ručni rad izrađen u prostorijama našega Biskupijskog caritasa, s porukom da Vas i nas Duh Božji vodi i životne korake blagoslovi (dar: prijeklopna umjetnički izrađena kutija s križem na naslovnici i molitvom Duhu Svetomu na unutrašnjim stranicama).

Biskup je u propovijedi govorio o Duhovu daru savjeta. Počeo je primjerom iz knjige Izlaska, gdje čitamo kako je u početku Mojsije, vođa židovskoga naroda iz Egipta u Palestinu, sam rješavao sve sporove u narodu, od najsitnijih do najkrupnijih. Nije imao ni vremena ni strpljivosti za sve. Stoga ga je upozorio njegov punac Jitro ili Reuel da ne radi tako. Jitro savjetuje svomu zetu Mojsiju da u presuđivanju parnica izabere ljude koji imaju određene kvalitete: „Proberi između svega puka ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane, koji mrze mito, te ih postavi za glavare puku: tisućnike, stotnike, pedesetnike i desetnike“ (Izl 18,21). Situacija se prepričava i u knjiziPonovljeni zakon (1,16-17), gdje Mojsije kaže: „U to isto vrijeme naložio sam i vašim sucima: ‘Saslušajte svoju braću; sudite pravedno između čovjeka i njegova brata ili pridošlice. U suđenju nemojte biti pristrani; saslušavajte maloga kao i velikoga. Ne bojte se nikoga! Ta sud je Božji! Ako vam koji slučaj bude pretežak, iznesite ga meni, da ga ja razvidim’.“ Tako je Mojsije izabrao 72 savjetnika, i to iz 12 plemena po 6 muškaraca: pametnih, uglednih i iskusnih. Oni su ga savjetovali osobito u kriznim situacijama.

U Novom Zavjetu sv. Luka evanđelist opisuje kako je Gospodin Isus odredio drugu Sedamdesetdvojicu učenika i poslao ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći (10,1). Prva je skupina Dvanaestorice učenika, koji su prozvani apostolima, a druga je skupina Sedamdesetdvojice, učenika ne savjetnika. Kada je Isus u Kafarnaumu govorio i jednoj i drugoj skupini o Euharistiji – današnje Evanđelje: Iv 6,60-69) – o daru svoga preobraženog Tijela i Krvi nama za vječnu hranu, onda „mnogi odstupiše od njega, nisu više išli s njime“ (6,66) uz prigovor: „Tvrd je to govor. Tko ga može slušati“ (6,59). Isus ne popušta u svojoj vječnoj Istini, pa makar napustila sva Dvanaestorica. Tu ga ne sprječava ni sablazan, prema kojoj je toliko osjetljiv. Jer ovo je božanska Istina od koje nam zavisi vječni život.

Krizmanici, i vas je danas ovdje 77 učenika i učenica. Hoće li i od vas neki ili čak „mnogi“ odstupiti od Isusa i ne će više ići s njime, kao što ste do sada išli? Okaniti se ispovijedi i Pričesti? Životno se onesposobiti za sv. ispovijed i za sv. Pričest? Hoće li se neki pridružiti vašim animatorima i preuzeti službu u župi kao što to učiniše neki vaši stariji kolege i kolegice? Ako budete znali primiti savjet uglednijih, pametnijih i iskusnijih, onda ćete taj savjet znati i prenijeti drugima. Eto to je sve na vama, na vašoj odluci. Što god odlučite, odgovarat ćete za to pred Bogom. I to pred vječnim Sudcem.

Na svršetku sv. Mise župnik je istaknuo da su se na ovaj veliki događaj pripremali trodnevnicom o tematici suradnje i ne-suradnje s Duhom Svetim, o tumačenju plodova Duha i grijeha protiv Duha Svetoga. Zahvalio je zborovima koje vodi kapelan don Ivan Marčić, zatim animatoricama: Marseli, Darji, Ani, Martini i Ivani.

Budući da u Mostaru već više od 15 godina djeluje jedan bivši redovnik koji je zbog neposluha u crkvenim stvarima otpušten iz Franjevačkoga reda, te suspendiran od svećeničke službe i u svemu nezakonito djeluje, on je ipak okupio oko sebe svoje istomišljenike, koji mu se obraćaju za sv. Mise, ispovijedi, sprovode… U župi Svetog Ivana prošle je godine bilo krštenja: 101; krizmanika: 99; vjenčanja: 28; sprovoda 44; provopričesnika: 104.

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM