Ako se savjetu ne daš, pomoći ti nema!

Foto: www.facebook.com/Događajnica

ČITLUK – Iako proljetni dan mutan i kišovit, krizmanici su došli u svečanoj odjeći, sasvim pristojno obučeni, posebno krizmanice. Ovo je ionako jedinstven dan u životu. Jednom je krizma. Tako je i s kora uvodna pjesma u misno i krizmeno slavlje odjekivala: Ovo je dan što ga učini Gospodin. Radujmo se i kličimo njemu! Fra Miro Šego, župnik, sa svojim pomoćnikom fra Dankom Perutinom, pripremao je krizmanike kojih je bilo 68, i to 30 krizmanica i 38 krizmanika. Možda najmanji broj posljednjih godina. Prošle godine: 86. U župi je svake godine sv. krizma, i to u prvom razredu srednje škole.

Biskupa je pozdravilo dvoje krizmanika, a treća je krizmanica pružila rukovet svježa cvijeća, simbol njihove mladosti. Kratak pozdrav župnikov i početak sv. Mise u crkvi Krista Kralja punoj pozornih i pobožnih vjernika.

U propovijedi biskup je izabrao između sedam darova Duha Svetoga onaj četvrti: savjet. Ne savjest, nego savjet! odmah je propovjednik protumačio: savjest je svijest u nama o dobru koje valja činiti i o zlu koje valja izbjegavati. A savjet je pouka ili uputa dana nekomu tko traži pravi put, pravi odgovor na raskrižjima života. Ne možemo živjeti bez savjeta, bez propisa i pravila. Postoji razredno vijeće koje se savjetuje i odlučuje što poduzeti o nekom učeniku koji je u učenju zakazao, a u vladanju posve otkazao. Ili: Nađeš se u gradskoj vrevi, ne znaš izići na autocestu. Kakva olakšica kada te netko usmjeri na pravi put. Ili: Onaj predsjednik države ima deset savjetnika: za unutrašnje, za vanjske, za ekonomske, za financijske poslove, za vjerska pitanja itd. I taj je savjetnik zaposlen puno radno vrijeme. I prima plaću kao da radi u tvornici, samo dvostruko veću. Papa ima savjetnike – kardinale, a može izabrati još koga hoće za rješavanje pojedinih problema. Ti krizmaniče i krizmanico, nemaš boljega savjetnika od svoga oca i bolje savjetnice od svoje majke. Najprije oni su više nego dvostruko stariji od tebe i peterostruko pametniji od tebe ako ne u matematici i biologiji, a jesu svakako u životnoj školi. Oni su prošli put kojim i ti ideš. Pa ne bi ti trebalo biti teško ne samo čuti majku, a baka je još iskusnija, nego je i upitati kako se ide tim putom i kakve su posljedice na kraju. Ako dobro činiš, dobro će ti i biti. Ako zlo činiš, zlo će se i tebi dogoditi. Ne će možda u istoj stvari, ali hoće na sličan način i u jednako važnoj stvari. Pravda je ugrađena u život. Što ti činiš drugomu, i drugi će činiti tebi. Samo otvori oči i prati pa ćeš vidjeti kako se u životu sve izravnava. Ne možeš raditi protiv naravi a da ti se ona ne osveti! Ako budeš slušao  svoje strasti, izgorjet ćeš prije vremena. Ako se savjetu ne daš, pomoći ti nema.

E dobro, nema boljega savjetnika u životu od Duha Svetoga. On ima pred sobom svu tvoju prošlost, sadašnjost i budućnost. I ako se moliš Duhu Svetomu za savjet, on će ti to sigurno dati. Može ti dati opet preko roditelja, župnika, vjeroučitelja, dobre knjige i drugih znakova vremena i prostora. Bog se najviše služi onim darovima koje je već dao u našu narav: pamet, posluh, želja za učenjem, ljubav prema bližnjemu. Vi krizmanici danas sakramentno primate taj dar kao trajno jamstvo u sebi. Pozvani ste da surađujete s tim darom, da se njime služite, da ga drugima prenosite. Neka vam bude blagoslovljen ovaj dan i taj dar savjeta i svih ostalih šest darova: mudrost, razbor, znanje, jakost, pobožnost i strah Božji!

Sveta je krizma tekla tiho i pobožno. Bez pjesme i svirke. Krizmanici su pristupali u jednome redu. Roditelji su molili za svoju djecu. Krizmanici glasno odgovarali na riječi biskupove, a više puta i na poneko pitanje. Ponekad ih je trebalo podsjetiti da pobožno sklope ruke, da se vidi i taj dar Duha Svetoga: pobožnost, kako Crkva preporučuje i Bog želi. Pričest su dijelili dekan fra Dario i fra Antonio koji je imao brata među krizmanicima. Na kraju sv. Mise zahvala i dar biskupu: slika Isusa milosrdnoga. Biskup je na kraju spomenuo da roditelji pripaze da im djeca ne pogaze darove Duha Svetoga u suludu tulumu! Neizostavno slikanje kao uspomena na ovaj bogati dan. Sve je trajalo oko sat i pol vremena. Poslije sv. Mise bratski razgovor i župnikovo čašćenje u blagovalištu.

U župi Čitluk prošle 2015. godine bilo je 4.850 katolika, 33 sprovoda, 37 crkvenih ženidaba, 57 krštenja, 78 prvopričesnika i 86 krizmanika.

Hvala župniku i cijeloj župi koja se ozbiljno i dostojno pripremila za ovaj sv. sakrament. Živjela, rasla i cvala u darovima Duha Svetoga!

Izvor: Crkva na kamenu/KIUM