Šesnaesta skupština Papinskih misijskih djela BiH

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine započela je XVI. godišnju skupštinu u ponedjeljak, 20. veljače, večernjom svetom Misom u 18 sati u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Misno slavlje predvodio je mjesni biskup mons. Ratko Perić, a u koncelebraciji bili su don Željko Majić, generalni vikar; mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD u BiH; vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj PMD-a u RH; dijecezanski ravnatelji PMD-a u BiH: mons. Vlado Lukenda za Banju Luku, don Pavo Šekerija za Sarajevo, don Josip Tadić za Vojni ordinarijat i don Marin Skender za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju, te mons. Luka Pavlović, katedralni župnik, i don Ilija Petković ml., župni vikar. Biskup je Ratko u propovijedi govorio o Isusu Kristu, Božjem Izaslaniku, Misionaru, koji je u tri godine svoga djelovanja učinio nebrojeno dobrih djela, duhovnih i tjelesnih, u korist drugih, a onda je dao svoj život na križu za sve čovječanstvo. Svojim je uskrsnućem ponudio novi život, a Otac ga je postavio kao Sudca živih i mrtvih. Prije odlaska s ovoga svijeta prenio je svoje misionarske i evangelizatorske ovlasti na svoje apostole, i na cijelu Crkvu, da poučavaju sve narode u onome što im je on govorio i da ih krste u Ime Presvetoga Trojstva. Danas je u svijetu jedna trećina kršćana, a dvije su trećine onih koji ne slijede Krista Gospodina. Kršćani su dužni i molitvom i djelom pomoći evangelizaciju Trećega svijeta.

Radni dio Skupštine započeo je u utorak, 21. veljače, u prostorijama Biskupskoga ordinarijata u Mostaru molitvom i pozdravima domaćina. Sudionike je pozdravio vlč. Antun Štefan iz Zagreba. Nakon usvajanja zapisnika s XV. godišnje skupštine, godišnja su izvješća o djelovanju Papinskih misijskih djela na nacionalnoj i dijecezanskoj razini za 2016. godinu predstavili svi sudionici, prema svojim zaduženjima.

Na sastanku se govorilo o godišnjem susretu svih hrvatskih misionara i misionarki koji se zateknu u domovini 2017. godine, u Splitu, o nabavi maslinovih grančica, o pripremama i obilježavanju PMD-a: Dana svetoga Djetinjstva – Bogojavljenju, Svjetskom danu misija – Misijskoj nedjelji, Danu Djela sv. Petra apostola i Danu svjedoka vjere 24. ožujka MIVA BiH. Zatim o aktualnoj misijskoj akciji Crkve u BiH – izgradnji crkve Marije Pomoćnice u Kimihururi (don Danko Litrić, Kigali, Ruanda), te o drugim misijskim planovima u 2017. godini.

Sudionici godišnje skupštine u večernjim su satima slavili sv. Misu u župi sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru, gdje ih je ugostio župnik don Mladen Šutalo. U koncelebraciji je bio i don Bernard Marijanović, hercegovački misionar u Tanzaniji, koji je brojnom puku u propovijedi govorio o tomu tko je naš bližnji i koliko smo spremni pomoći ne samo onima oko nas, nego i onima koje ne poznajemo kao što su naši najpotrebitiji u misijama. Bio je prisutan i donedavni nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH don Ivan Štironja, župnik u Studencima, koji je nakon misnoga slavlja održao prigodnu animaciju i susret s vjernicima koji su imali prigodu nešto više čuti o Papinskim misijskim djelima i pobliže se upoznati s djelovanjem naših misionara na temelju prezentacije i kratkoga filma o životu i radu fra Mire Babića u Keniji, sestara Služavki Maloga Isusa Provincije Bezgrješnog Začeća BDM sa sjedištem u Sarajevu s. Liberije Filipović i s. Ane Uložnik, i s. Mirjam Filipović, Službenice Kristove, koje žive i djeluju u glavnom gradu Haitija Port-au-Princu.

Skupština je završena u srijedu, 22. veljače, jutarnjom Misom i obilaskom Caritasovih ustanova u Mostaru, nekih svetišta i znamenitosti Hercegovine.

Izvor: Crkva na kamenu