Šesti susret biskupa BK BiH s franjevačkim provincijalima u BiH

SARAJEVO (KTA) – Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 27. travnja 2016. u popodnevnim satima u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, održan je šesti susret biskupa BK BiH s franjevačkim provincijalima u BiH. Zbog odsutnosti ispričao se jedan član Biskupske konferencije, a na susretu su sudjelovala oba franjevačka provincijala u BiH: fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

I ovom prigodom biskupi i provincijali razmišljali su o najboljim načinima pastoriziranja župnih zajednica s malim brojem vjernika. Želja im je da pokažu posebnu brigu za te, u ratu prognane župe, ali i da u isto vrijeme vode računa o svećenicima koji se u takvim uvjetima susreću s brojnim poteškoćama.

Središnja točka susreta bilo je razmišljanje o održavanju pučkih misija i duhovnih obnova po župama. Biskupi i provincijali jedinstveni su u stavu da vlada velika glad  za duhovnim vrijednostima u ovom vremenu sve većeg materijalizma i nastojanja mnogih da se što više ima i što lakše živi.

Biskupi izražavaju zahvalnost za sve što čine redovnici i redovnice organizirajući razne duhovne aktivnosti u svojim samostanima. Na osobit način pozivaju sve župnike da u Godini Božjeg milosrđa u svojim župama organiziraju pučke misije i duhovne obnove. Posebno ističu potrebu temeljite višemjesečne molitvene priprave za pučke misije. Uvjereni su da su takve misije prigoda da se u propovijedima i razmatranjima obrade neke goruće teme koje imaju posebnu važnost za život vjernika u ovom vremenu. Ujedno je to prigoda za susrete s raznim dobnim skupinama i bolesnicima u župi.

Na susretu je istaknuto da se samo duhovnom obnovom župljana može probuditi potrebna snaga za život na ovim prostorima koja je krijepila vjernike i u nekim puno težim vremenima od današnjih.

Izvor: Crkva na kamenu