Sjećanje na poginule branitelje na Vrdima

Foto: Andrija Golemac

VRDI – U subotu, 7 listopada 2023., na dan koji će zauvijek ostati urezan u sjećanjima svih onih koji su sudjelovali u obrani domovine, svečano je obilježena 30. obljetnica pogibije 18 hrvatskih branitelja na Vrdima. U srcu Hercegovine, u malom mjestu Vrdi, okupili su se brojni vjernici, rodbina poginulih, mještani sela Vrdi, branitelji te politička izaslanstva kako bi odali počast hrabrim muškarcima koji su svoje živote položili za slobodu i jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Svečano obilježavanje započelo je svetom Misom koju je predslavio župnik u Jablanici i upravitelj župe Drežnica don Drago Ćurković. U svojoj propovijedi don Drago je istaknuo važnost sjećanja na hrabre branitelje te njihovu žrtvu koja je omogućila bolju budućnost za sve nas. Njegove riječi podsjetile su nas na snagu i zajedništvo koje je tijekom Domovinskoga rata obilježilo hrvatski narod.
Nakon svete Mise svi prisutni zajedno su se uputili prema spomeniku poginulim braniteljima na Vrdima. U tišini i dostojanstvu položeni su vijenci i zapaljene svijeće kako bi se odala počast onima koji su dali najvišu žrtvu za svoju domovinu. Spomenik na Vrdima postao je simbol hrabrosti i odanosti, podsjećajući nas na važnost čuvanja sjećanja na one koji su dali svoje živote za nas.
Ova svečanost također je prilika za okupljanje obitelji poginulih branitelja i njihovih suboraca, što pridonosi osjećaju zajedništva i podrške među onima koji su prošli kroz teška iskušenja rata.
Obljetnica pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima podsjeća nas na važnost mira, slobode i domovine te nas potiče da cijenimo žrtvu onih koji su se hrabro borili za te vrijednosti. Neka njihova hrabrost i odanost budu vječan podsjetnik da se vrijednosti za koje su se borili nikada ne zaborave.

Izvor: Crkva na kamenu/https://www.doljani.info/