Spomen na trideset troje nedužno ubijenih Hrvata Grabovice

Foto: Pogled.ba

GRABOVICA – Polaganjem vijenaca i svetom Misom danas, 9. rujna, obilježena je 29. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice 9. rujna 1993. ubili pripadnici Armije RBiH.
Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak kazao je kako ni nakon 29 godina od zločina nema ništa novo.
– Ni jedno tijelo, ni jedna koščica nije pronađena, a bol Grabovice još je tu i još uvijek se traga za više od pola tijela ubijenih civila, uglavnom žena, staraca. Među žrtvama je i četverogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju na kućnom pragu u Grabovici, ni njihova tijela također još uvijek nisu pronađena. Ne možemo vjerovati da se ništa nije poduzelo niti uradilo, zar je moguće da nitko ništa ne zna, niti je vidio gdje su zakopana ili bačena tijela – rekao je Drežnjak. Ponovno je apelirao na institucije ove države, sud i tužiteljstvo, ali i političare kako bi se rasvijetlio ovaj masakr.
Kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto istaknula je kako na poseban način žalosti činjenica što se još uvijek traga za 17 žrtava.
Nakon govora predsjednika Udruge, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći put križa, a zatim je slavljena sveta Misa koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski za sve ubijene i nestale u Grabovici.
Među 33 ubijena civila bilo je 17 žena i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Izvor: Crkva na kamenu/FENA