Spomen na sv. Malu Tereziju u Bjelojevićima

Foto: http://www.zupa-stolac.com/

STOLAC – U nedjelju, 1. listopada 2017., u groblju Bjelojevići u 11 sati stolački župnik don Rajko Marković okupio je vjerni puk na misnome slavlju. Na ovaj dan, 1. listopada, slavi se spomendan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, djevice i crkvene naučiteljice.

Na svetoj Misi sudjelovalo je nekoliko desetaka vjernika, kako mještana tako gostiju i prijatelja. Tijekom misnoga slavlja mladi su ministrirali, čitali i predmolili.

Don Rajko je uputio prikladnu propovijed okupljenom puku naglasivši da je sv. Mala Terezija svoj križ strpljivo nosila i svojom strpljivošću zavrijedila svetost, pa je sv. Tereziju stavio za uzor svima. Terezijin životopis, poslije njezine smrti kroz 25 godina preveden je na 35 svjetskih jezika i prodan u više milijuna primjeraka. Sveta Mala Terezija svojom je poniznošću i iskrenošću osvojila srca ljudi čitavoga kršćanskog svijeta.

Nakon svete Mise domaćini su pozvali svoje goste i prijatelje na obiteljsku gozbu. Dumo je čestitao blagdan, kako domaćima tako i gostima i zaželio svima ugodno, lijepo i prijateljsko popodne. Kako je zaista lijepo i Bogu ugodno kad se braća i sestre nađu zajedno najprije kod svete Mise slaveći Boga i sveca zaštitnika, a onda za obiteljskim stolom blagujući u ugodnom razgovoru s okupljenim prijateljima. Ovo su zdravi i lijepi hercegovački običaji, pa neka žive navijeke!

Izvor: Crkva na kamenu/http://www.zupa-stolac.com/