Što znači “na dobru glasu”?

Foto: www.facebook.com/Župa-Kočerin-službeni-profil

KOČERIN – Krizmanici su se poredali na velikom crkvenom dvorištu i u procesiji ušli u crkvu zauzimajući svoja mjesta. Crkva puna u svim kutovima, i na koru, a ostalo je svijeta i pred crkvom. Župni zbor svojom uvodnom pjesmom najavljuje da će biti radosno i raspjevano.

Nakon što je jedan krizmanik pozdravio biskupa ispred oltara, a krizmanica uručila rukovet proljetnoga cvijeća, dobrodošlicu je u ime cijele župe Kočerin, u širokobriješkom dekanatu, izrazio fra Mario Knezović. Preuzimamo neke župnikove misli:

“[…] Oče biskupe, ovo je dan u kojem vam uz dobrodošlicu želim reći da je ova župa jako dinamična i pastoralno zahtjevna jer uza župnu crkvu imamo i četiri filijalne crkve. Vi ste nedavno – i u ime župljana vam hvala – blagoslovili crkvu u Podvraniću na čast blaženoga Alojzije Stepinca. Želim vam reći da vjernici uglavnom dobro idu na sv. Misu i brojčano sve više dolaze, te rado surađuju s nama. No, želim vam reći da nam je svima zadaća da i one koji su se udaljili od Crkve i sakramentalnoga života pozovemo na obraćenje.

U našoj župi, po posljednjem popisu stalno živi 3.200 vjernika u 860 domaćinstava. Moram vam iznijeti i podatak kako se posljednjih godina puno više umire nego se rađa. No, prošle je godine bilo drugačije. Više smo djece krstili nego je vjernika umrlo. Prije dvije godine rekao sam vam sljedeće: ‘Ovaj naraštaj krizmanika brojčano je posljednji koji će premašiti brojku stotinu’, tada ih je, naime, bilo 118.

Oče biskupe Ratko, molit nam je za dar života i hrabrost roditelja za rađanje. Neka sela nam izumiru! I vi učinite sve da ovaj narod ovdje, koji živi od svoga marljivoga rada, te osobito duhana i u posljednje vrijeme smilja, opstane.

Želim vam reći i radosnu vijest da su se opet počela buditi duhovna zvanja. Imamo jednoga sjemeništarca, jednoga postulanta, te dvojicu u franjevačkome novicijatu. Nadam se i da će koja krizmanica poći u časne sestre!

Brinemo se i o našem pomlatku, ali i o onima koji su nas pastirski kroz povijest zadužili. Tako je u tijeku obnova i gradnja prikladne grobnice gdje počivaju tijela dvojice fratara koji su na svojoj službi, na župnome pragu, ubijeni od strane komunista-partizana 1945. Povijest ne smijemo zaboraviti – osobito onu krvavu. Pokajnike toga stravičnog ubojstva još čekamo da progovore!

Oče biskupe, hvala vam što ste nam došli. Mi vas s radošću primamo, za vas molimo i želimo da nam započnete sv. Misu i potom podijelite sakrament Potvrde – Krizme za ova 92 pripravnika.”

Biskup je zahvalio predstavnicima krizmanika na njihovu pozdravu i znaku mladosti, a upravitelju župe fra Mariju izrazio radost što je župa dinamična i što župnik sa svojim suradnicima pokriva cio prostor ne samo liturgijski i duhovno, nego i medijski.

Biskup je u propovijedi razlagao biblijsku pohvalu o mladom Timoteju koji je “uživao dobar glas među braćom u Listri i Ikoniju” (Dj 16,2). Što to znači, krizmaniče, da si na dobru glasu? Znači da opslužuješ svih 10 Božjih zapovijedi i da po njima razumno živiš: 1/ Boga poštuješ! 2/ Imena Božjega ne psuješ! 3/ Zahvalno Dan Gospodnji svetkuješ! Eto tri koje se odnose na Boga, a koje smo dužni u prvom redu provoditi. 4/ Roditelje poštuj! 5/ Drugoga ne ubijaj, ni jezikom ni mačem! 6/ Bludno ne griješi ni sa sobom ni s drugima! 7/ Ne kradi ni na malo ni na veliko! 8/ Ne laži ni na sitno ni na krupno! 9/ Ni ne poželi bludno griješiti i 10/ Ni ne poželi krasti! Eto ih svega deset! Zna ih svako prvopričesničko dijete. Tko to opslužuje, taj je na dobru glasu. Takav je bio mladi Timotej, sin Grka i pokrštene Židovke Eunike. Kakvo čudo da ga je Pavao uzeo sa sobom u misije. I da mu je bio najvjerniji prijatelj i suputnik u apostolskoj službi.

Krizmaniče i krizmanico, ako se samo jedne zapovijedi ne držiš, nego je svojevoljno kršiš i prezireš, to je isto kao da se ne držiš nijedne. Bije te zao glas. Je li tako i u školi? Ako od 15 predmeta imaš 14 petica, a samo jednu jedinicu, propadaš na popravni ili na godinu. Eto ti zla glasa.

Obred je sv. krizme tekao uredno i pobožno. Roditelji su molili za svoju djecu da im primljeni darovi Duha Svetoga: mudrost, razbor, znanje i savjet prosvjetljuju pamet u životu, a jakost, pobožnost i bogobojaznost jačaju mladenačka srca u izdržavanju kušnji i pobjeđivanju opasnih strasti.

Poslije sv. Mise župnik je sve krizmanike poveo na stepenište pred crkvu gdje je snimljena zajednička fotografija s ovoga jedinstvenoga slavlja.

Biskup je zahvalio franjevcima i sestrama franjevkama na njihovu pastoralnom radu i poželio što više vrijednih i svetih duhovnih zvanja.

Fra Mario je na početku godine dostavio na Ordinarijat podatke da je u 2015. u kočerinskoj župi bilo vjernika: 3.244, vjenčanja: 21, sprovoda: 39, prvopričesnika: 40, krštenja: 47.

Moćan zagovor sv. Petra i sv. Pavla, zaštitnika župe kočerinske, pratio sve njezine vjernike i kod kuće i po svijetu: da uvijek žive na dobru i čestitu glasu!

Izvor: Crkva na kamenu/www.md-tm.ba