Susret apostolskoga vizitatora i apostolskoga nuncija s mostarskim dijecezanskim biskupom

MOSTAR (KIUM) – U subotu, 21. srpnja 2018. dijecezanski biskup Ratko Perić primio je u prostorijama Ordinarijata u Mostaru msgr. Henryka Hosera, S.A.C., Biskupa Varšave-Prage u miru, Nadbiskupa ad personam, nedavno imenovanoga Apostolskog vizitatora s posebnim karakterom za pastoralnu stvarnost župe Međugorje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.

Zadaća Apostolskoga vizitatora u Međugorju ima „privremeno trajanje ad nutum Sanctae Sedis” [„na mig Svete Stolice“].

S Apostolskim vizitatorom iz Sarajeva došao je i nadbiskup Luigi Pezzuto, Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

U jednosatnom razgovoru s Apostolskim vizitatorom i Apostolskim nuncijem dijecezanski je Biskup izrazio poštovanje prema odluci Svetoga Oca Pape Franje o imenovanju msgr. Hosera Apostolskim pohoditeljem u župi Međugorje, očitovao mu spremnost u potrebnoj suradnji i zaželio mu obilnu Božju pomoć u apostolskoj vizitaciji, koja počinje sutra u nedjelju, 22. srpnja.

Istaknuvši činjenicu da je izricanje konačna suda o istinitosti „međugorskoga fenomena“ pridržano Vrhovnom auktoritetu Crkve, Biskup je nedvosmisleno ponovio trajno stajalište Biskupskog ordinarijata u Mostaru, tj. prethodnoga biskupa ordinarija Pavla Žanića (1980.-1993.), i sadašnjega, da na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno „ukazanje“, nijednu „poruku“, nijednu „tajnu“, nijednu „pergamenu“, o čemu su mjesni Biskupi redovito izvješćivali Svetu Stolicu i katoličku javnost. U ta nevjerodstojna ukazanja „međugorskoga fenomena“ uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981. godine, o čemu je dijecezanski Biskup dao obrazložen prilog, već objavljen na hrvatskom, na engleskom i na talijanskom jeziku.

Apostolski je vizitator rekao da je on imenovan isključivo za pastoralnu stvarnost u Međugorju i da njegova zadaća služi učvršćenju jedinstva Crkve.

Biskup je dodao da i ovaj bratski susret, za koji iskreno zahvaljuje i Apostolskom nunciju i Apostolskom vizitatoru, služi učvršćenju istinskoga mira i jedinstva u ovoj mjesnoj Crkvi.

Biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan

Izvor: Crkva na kamenu