Susret duhovnih zvanja župe Polog

Na dan blagoslova kapelice u Gornjem Pologu, 24. lipnja ove godine, pojavila se misao o susretu svih osoba u duhovnim zvanjima iz župe Polog, koja je osnovana 1963. godine. Nakon idejnoga plana prispio je i onaj izvedbeni. Tako se u srijedu, na spomendan sv. Dominika, 8. kolovoza 2018., u Pologu organizirao prvi susret osoba duhovnih zvanja podrijetlom iz ove župe Širokobriješkog dekanata. U monografiji Župa Polog, koja je proslavila 50. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja 2013. u Predgovoru stoji: „Župa je Polog – čitamo u prilogu časne s. Alojzije i velečasnoga don Rade – darovala trinaest svećeničkih zvanja, biskupijskih i redovničkih. Do osnivanja župe sedam, a nakon 1963. još šest. I sedam redovnica raznih Družbi i prije i nakon osnivanja župe. Posljednje mladomisničko slavlje bilo je davne 1975., a posljednje redovničko zavjetovanje 2007. godine“. Upravo te jubilarne 2013. godine javio se jedan maturant elektrotehničke škole kao kandidat u bogosloviju. Kao da iz Pologa ima sedam diplomiranih teologa, kvalificiranih vjeroučitelja. Bogu hvala!

Na susret, koji je priredio župnik don Pero Marić, odazvali su se don Ivan Zovko i dplomirani bogoslov Domagoj Markić, zatim milosrdnice s. Ernestina Zovko, s. Magdalena Marić i s. Alojzija Ramljak. Tu su se našle i župnikove rođene sestre, karmelićanke s. Ladislava i s. Leticija.  Današnji je susret imao i još jedan radostan trenutak. Naime, milosrdnica s. Magdalena za dva tjedna odlazi u misije na Salomonske otoke, te je ovo bila prilika da se svećenici i časne pozdrave s novom misionarkom. Stoga je župnik pozvao biskupa Ratka Perića da u župnoj crkvi Male Gospe u 11.00 sati predvodi sv. Misu za duhovna zvanja pološke župe. U Misi je koncelebrirao don Ivan, koji je navijestio Evanđelje, i tajnik don Pero. Ministrirao bogoslov Domagoj.

Biskup je u početku rekao da je ova sv. Misa zahvalnica i molbenica. Zahvalnica za dosadašnja duhovna zvanja iz ove župe i molbenica za buduća zvanja iz Pologa. A u svojoj je propovijedi istaknuo dvije Isusove poruke: Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas; i, druga: Ostanite u ljubavi mojoj!

Bog onaj koji nas prvi zove – „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime“ (Iv 15,16), rekao je Isus apostolima, a tako govori i nama danas. Nismo mi prvi izabrali Isusa, nego je Bog prvo pozvao nas pa onda neke i izabrao a mi odgovorili njegovu pozivu i izabranju, prema onoj Isusovoj: Mnogo zvanih, malo izabranih (Mt 22,14). Neki možda misle: ja napisao molbu za sjemenište, ja podnio molbu za bogosloviju, ja tražio napismeno red đakonata, red prezbiterata… Ne tako. Prvo je Božje zvanje, a tek onda naše odazivanje na Božji zov. Naravno sve u savršenoj slobodi Božjoj i u slaboj slobodi djece Božje.

Od majčine utrobe ti si me pozvao – starozavjetni proroci poput Izaije i Jeremije ili novozavjetni sv. Pavao u svojim spisima ističu kako su pozvani od majčina krila, tj. da budu proroci koji govore u ime Božje, navjestitelji Poruke spasenja. Bog nas je iz ljubavi za svoju ljubav stvorio, na svoju nas je sliku stvorio, ali on nas i poziva da ga izbližega slijedimo i budemo s njime.

Ostanite u mojoj ljubavi! govori Gospodin apostolima. I to ne jednom. Samo u 15. poglavlju Ivanova Evanđelja ima desetak puta riječ “ostati”, “ostanite”, “tko ostaje”… Nije dosta biti iz ljubavi pozvan i još više biti iz ljubavi Božje izabran, nego je pravo junaštvo i ujedno otajstvo ostati u Isusovoj ljubavi, ustrajati do kraja. Ne možemo u Isusovoj ljubavi ostati bez svoje iskrene osobne molitve i bez posebne Božje pomoći. Biskup je zaželio s. Magdaleni sretan put u misije. Ne zaboravi: misionarka je dvostruko zvanje!

Nakon sv. Mise obitelj s. Magdalene pripremila je pravi podnevni osvježavajući ugođaj u Polju ispod magistrale na obiteljskom imanju u hladovini uz presušenu Lišticu. Vanjskomu se slavlju pridružio i bivši pološki župnik don Jakov Renić iz Vinice. Sretna je okolnost da Magdalenin brat Tomislav i nevjesta Nevenka danas slave 25. obljetnicu svoga vjenčanja. Župnik je don Pero imao jutarnju sv. Misu za cijelu obitelj. Bilo s Božjim blagoslovom!

Izvor: Crkva na kamenu